latinica  ћирилица
14/03/2019 |  15:28 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Суноврат европског концепта за косовско питање

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да изјава извјестиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера да би у преговоре о Косову и Метохији требало укључити и Русију, показује да је европски концепт рјешавања косовског питања доживио суноврат.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Анђелковић наводи да ЕУ више нема снаге да наметне било какво рјешење, али да се водеће европске силе плаше да косовска криза у неком тренутку не кулминира.

- За њих је опасност отворено жариште на рубовима Европе и могућност да се друге велике силе умешају на начин који би у неком моменту подстакао проблеме. То је резултат немоћи да се уради нешто самостално, а, с друге стране, свести да су се Албанци потпуно отргли контроли - рекао је Анђелковић за Спутњик.

Он каже да је евидентно да је дио Албанаца потпуно ван контроле, и да иако и даље имају лобисте на Западу, "то није нешто што Берлин и Брисел могу да контролишу".

- По свему судећи, чак ни Вашингтон до краја не може да контролише ствар, јер уз извршну власт која је све мање склона Албанцима, они имају снажна упоришта у Сенату и Конгресу - каже Анђелковић.

Према његовим ријечима, у таквим околностима Запад схвата да је ствар потребно подићи на ниво гдје може да се укључи и Русија и гдје би кроз неку међународну конференцију могло да се рјешава питање Косова и Метохије.

Анђелковић сматра да је Западу незгодно да и даље сам рјешава тај проблем на начин који би подразумијевао конфликт са Албанцима, јер би то било признање да је све што су до сада радили било погрешно.

- Зато им треба модел где би се ствари поставиле тако да учествује и Русија, а они се више не би битно противили фер решењу и некој врсти компромиса, не би више били адвокати Албанаца као што су раније били, а испало би да нису они ти који сада гурају неко решење неповољно за Албанце - каже Анђелковић.

Он сматра да би за Србе то било добро, јер имати међународни концепт гдје је Русија уз Београд, а Запад више није уз Албанце као некад, што омогућује Србији да дођу до неког компромисног рјешења.