latinica  ћирилица
14/03/2019 |  16:03 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Румунији са Шаусбергером: Српска посвећена европском путу (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић борави у Румунији, гдје учествује на 8. Европском самиту регија и градова који се данас и сутра одржава у Букурешту.
Жељка Цвијановић у Румунији - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у РумунијиФото: РТРС

Првог дана Самита, учесницима се обратила Виорика Данчело, предсједница Владе Румуније, земље која од 1. јануара предсједава Европском унијом, предсједник Комитета регија ЕУ Карл-Хајнц Ламберц и градоначелница Букурешта Габриела Фиреа.

Током Самита, предсједница Српске се у одвојеним сусретима састала са специјалним савјетником Европске комисије за западни Балкан Францом Шаусбергером и предсједницом италијанске регије Умбрија Катјушом Марини.

Фото: РТРС

Цвијановићева је истакла на састанку са Шаусбергером да је Српска посвећена европском путу и нагласила да је неопходно да се у што краћем року формира нови сазив Савјета министара, како би се створили адекватни услови за ефикасну комуникацију између ентитета и нивоа заједничких институција, те за интензивирање процеса европских интеграција, у складу са усаглашеним системом координације.

Фото: РТРС

На састанку са предсједницом регије Умбрија, разговарано је о успостављању привредне сарадње између Републике Српске и Умбрије, као и о размјени искустава у вези приступа ЕУ фондовима, саопштено је из Кабинета предсједнице.

Фото: РТРС

Након састанака, предсједница Српске дала је интервју за Румунску националну телевизију.

Предсједница Српске изјавила је за Срну да се на Европском самиту регија и градова дискутује о начину на који регије могу да задрже своју економију и ојачају, као и да се промовишу ефикасни децентрализовани системи, те истакла да је то оно што одговара Републици Српској.

Цвијановићева је јуче у Букурешту разговарала са предсједником Комитета регија Европске уније Карл-Хајнцом Ламберцом о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, те о могућим програмима и активностима Комитета регија ЕУ у контексту придруживања БиХ Европској унији.