latinica  ћирилица
14/03/2019 |  17:17 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Цвијановић: На Самиту у Букурешту о јачању регија

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је за Срну да се на Европском самиту регија и градова у Букурешту дискутује о начину на који регије могу да задрже своју економију и ојачају, као и да се промовишу ефикасни децентрализовани системи, те истакла да је то оно што одговара Републици Српској.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Ово је прича која је блиска нама из Републике Српске и видимо у томе огромну корист за све оно што покушавамао да урадимо за наше грађене и јачамо наше институције - рекла је Цвијановићева, која учествује у раду дводневног самита, који је почео данас.

Цвијановићева је навела да је ријеч је добро организованом и садржајном самиту који окупља представнике европских регија, а да Република Српска учествује, захваљујући продуктивној и дугој сарадњи и заједничким пројектима Представништва Српске у Бриселу и Комитета регија ЕУ.

Напомињући да је Европа на прагу избора, Цвијановићева је рекла да овај самит треба да понуди неке одговоре о будућим политикама и понашањима након спроведених избора у мају, након успостављања институција на јесен, на који начин да се ојача Комитет регија, који је највећи заговорник потреба регија и локалних заједница.

Цвијановићева је нагласила да је овај самит прилика и да разговара са представницима регија држава чланица ЕУ, те подсјетила да Република Српска већ има добру сарадњу са неколико регија у Италији и потписане споразуме.

Она је рекла да је данас имала прилику да разговара са представницима нових регија са којима би Српска могла да сарађује, а и за сутра очекује разговоре са неколико представника регија који желе да промовишу чвршће везе и сарадњу између институција на регионалном нивоу.

Цвијановићева је истакла да је саговорницима пренијела да је структура Републике Српске много једноставнија него на неким другим мјестима, те да је изразила задовољство што је Српска у врло кратком року успјела да имплементира изборне резултате, формира нову владу, да наставља да функционишемо без застоја, као и да очекује да се то деси и на осталим нивоима власти.

- Нека од питања су била како видимо даље кретање ка ЕУ и обавезу која је везана за додатна питања за Упитник Европске комисије, а остаје та обавеза да се заврши са формирањем власти на свим нивоима да би смо могли омогућити да Европска комисија може да изрази мишљење да би могли евентуално током ове године да добијемо кандидатски статус - навела је Цвијановићева.