latinica  ћирилица
14/03/2019 |  17:25 | Аутор: СРНА

УО Алумине: Нетачне и тенденциозне информације штете угледу компаније

Управни одбор зворничке компаније Алумина саопштио је данас да нетачне и тенденциозне информације које су објављене о овој компанији штете њеном угледу и раду.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

Управни одбор Алумине тврди да текст објављен на порталу БН телевизије под насловом "Скандал: Батагон преузима Алумину" обилује нетачним информацијама, као и да је непознати аутор таблоидно изнио низ опасних и злонамјерних конструкција.

У саопштењу се истиче да злонамјерни појединици желе да дискредитују менаџмент Алумине и оставе простор мешетарењима или деградирању компаније, а тиме и ограниче могућност повјерицима да наплате своја потраживања у цијелости.

- Од увођења стечаја у Фабрици глинице Бирач, домаћи менаџмент и радници Алумине су остварили више него одличне резултате, довели фирму на годишњи промет већи од 300 милиона КМ, на просјечну плату радника већу од 1.100 КМ, извршили улагања од 54,3 милиона КМ, изградили вртић за дјецу запослених - наводи се у саопштењу Управног одбора.

Захваљујући овим резултатима, наводе из Управног одбора Алумине, повјериоци Фабрике глинице Бирач, сада имају прилику да своје потраживање наплате у номиналном износу, а што је и циљ спровођења стечајног поступка.

- Без рада менаџмента и радника Алумине ова потраживања би била ненаплатива - напомиње се у саопштењу.

Управни одбор Алумине наглашава да чланови Управног одбора Миле Матић и Радислав Филиповић немају било какве везе са инкриминишућим инсинуацијама у поменутом тексту, нити су на било који начин учествовали у било каквим трансакцијама Инвестиционо-развојне банке Републике Српске или изношењу било којег капитала.

- Колико су ове инсинуације злонамјерне говори и чињеница да је давање кредита ИРБ-а фирми Енерголинија од 19,4 милиона КМ било крајем 2012. године када Миле Матић није био запослен у Алумини. Радислав Филиповић није учествовао у добијању или утрошку ових средстава, нити је имао било какве везе са фирмом Енерголинија - истиче се у саопштењу.

Из Управног одбора Алумине наводе да нису тачне ни тврдње у вези са набавком додатних количина боксита из иностранства.

- Фабрика има потребе за увозом боксита, али се иста активност спроводи у складу са интерним процедурама, а на основу међународног тендера, гдје се комисијски бира најповољнији понуђач - појашњава се у саопштењу.

Управни одбор и менаџмент Алумине, демантујући ова писања, подсјећају да се у протекле четири године Управа суочавала са низом проблема, да Управа не може и не жели на било који начин утицати на било ког повјериоца коме ће продати потраживања, као и да су на располагању свим медијима с циљем објективног извјештавања.