latinica  ћирилица
14/03/2019 |  17:39 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

"Траса ауто-пута да пролази неколико километара од Бијељине"

Траса ауто-пута Београд-Сарајево треба да пролази неколико километара од центра Бијељине, те да повеже путеве за Угљевик и Зворник, а истовремено споји путни правац према Шапцу, односно преко Богатића на Павловића путу, закључено је данас на састанку представника локалних заједница семберско-мајевичке регије и Зворника.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је новинарима да је траса коју предлаже Бијељина нешто даља од оне коју тражи Министарство саобраћаја и веза Републике Српске - да иде сјеверном страном града.

Он је напоменуо да приједлог ресорног министарства није добар за Бијељину јер удаљава град, као и Угљевик, Лопаре, Зворник, а онда је тешко спојити ауто-пут са Павловића путем.

- Овај приједлог, за који смо добили сагласност привредника Бијељине и данас начелника општина у окружењу, јесте нешто скупљи, али је прихватљива варијанта и очекујемо да ће бити усвојена - рекао је Мићић након састанка са начелницима општина Лопаре Радом Савићем и Угљевика Василијем Перићем, те стручним савјетником градоначелника Зворника Милојем Јовићем.

Он каже да постоје различита мишљења куда би требало да иде траса ауто-пута који ће спајати Београд, Бијељину и Брчко са Сарајевом и Бањалуком, али да треба изабрати најбоље рјешење, поштујући и ставове Владе Србије да не могу бити мијењане тачке на Сави на Рачи.

- Наравно, не може се мијењати ни просторни план Брчко дистрикта. Те двије тачке су непромјењиве. Захтјев Србије је и да у тај ауто-пут мора бити спојен Павловића пут према Бадовинцима и Шапцу - рекао је Мићић.

Он је нагласио да ће овај ауто-пут развити привреду цијеле регије и отворити је према Србији, ЕУ и на другој страни према Сарајеву и Бањалуци, те додао да ће активности на договорима о овом питању бити настављене.

- Предложили смо ово рјешење и припремамо га за Скупштину града, након што се договоримо са Владом Српске и ресорним министарствима /за просторно уређење и саобраћаја и веза/ - рекао је Мићић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић нагласио је да треба подржати приједлог Бијељине који се поклапа са просторним планом Републике Српске.

Он је истакао да ће изградња ауто-пута дати огроман допринос економском развоју цијелог краја.

- Кад се већ гради ауто-пут који ће имати такав значај потребно је пронаћи најбоље рјешење, у интересу свих грађана регије - рекао је Перић, истичући да ће, уколико буде усвојен овај приједлог, бити могуће задржати становништво на овим просторима.

Стручни савјетник градоначелника Зворника Милоје Јовић рекао је да Зворник подржава приједлог Бијељине за који очекује да ће бити прихваћен.

Приједлог градоначелника Бијељине да постојећа траса ауто-пута буде искориштена као будућа подржава и начелник Лопара Радо Савић.

- То ће донијети корист становништву Семберије и Мајевице, за велики дио лопарске општине Прибој, Пушковац, Тобут и Пељаве, односно тај дио општине који гравитира овом правцу. Ово ће бити пут који ће олакшати живот - рекао је Савић након састанка.