latinica  ћирилица
14/03/2019 |  18:33 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Парламент одбацио други референдум о Брегзиту

Британски парламент је са 249 гласова разлике одбацио могућност одржавања другог референдума о Брегзиту.
Британски парламент - Фото: Screenshot/YouTube
Британски парламентФото: Screenshot/YouTube

Посланици су одбацили покретања новог референдума са 334 гласа "против" и 85 гласова "за".

Конзервативна влада премијерке Терезе Меј предложила је да се разлаз с ЕУ предвиђен за 29. марта до 30. јуна, под условом да посланици до 20. марта усвоје њен споразум са Бриселом.

Замјеник премијерке Дејвид Лидингтон отворио је данас расправу ријечима како влада није жељела да одгоди Брегзит, али је на то била присиљена пошто су посланици у уторак по други пут одбацили план Мејове.

- То значи да се морамо суочити с тешким изборима - рекао је Лидингтон.

Што чека Британију?

Ако споразум не буде усвојен идуће седмице, Лондон ће морати тражити дуље одгађање, а Влада би у двије седмице у мају морала одржати неколико пробних гласања.

Предсједник Савјета Европе Донал Туск позвао је данас чланице ЕУ да подрже "дуго" одгађање Брегзита, ако Велика Британија то затражи, под условом да Лондон промијени "стратегију".

Туск је то објавио неколико сати прије новог гласања у британском парламенту и седмицу прије самита ЕУ 21. и 22. марта којим ће доминирати то питање.

Један европски званичник је навео да Туск има на уму одгађање од најмање годину дана.

Главни европски преговарач Мишел Барније позвао је јуче Лондон да се јасно изјасни о томе какву врсту односа жели с ЕУ након Брегзита.

Европски челници желе да подстакну Лондон да промијени свој модел Брегзита и подржи блажи разлаз који би земљи омогућио да остане барем у царинској унији с ЕУ.