latinica  ћирилица
14/03/2019 |  21:56 ⇒ 22:03 | Аутор: СРНА

Козара етно-фузија чува културни идентитет (ФОТО)

У Бањалуци је вечерас премијерно представљена модна ревија Козара етно-фузија, која кроз визију модног дизајнера Марка Фехера Поткозарца промовише спој традиционалне ношње са козарског подручја и савремених елемената.
Модна ревија Козара етно-фузија - Фото: СРНА
Модна ревија Козара етно-фузијаФото: СРНА

Фехер је истакао да је ова модна ревија посебна по томе што на савремен начин носи дух традиције.

- Традиционалну ношњу Козаре, орнаментику и остале мотиве покушао сам претворити у ново доба, тако да је ова ревија мој модни израз кроз етно-дух - рекао је Фехер новинарима прије почетка модне ревије.

Секретар Културно-умјетничког друштва Пискавица, Мирко Арамбашић, изразио је задовољство сарадњом коју је ово друштво имало са Фехером, те истакао да је главна порука ове модне ревије да се супротности привлаче.

Фото: СРНА

- Циљ ове модне ревије је да традицију и културу приближи млађим генерацијама, те да покаже да оно што је било некада не треба заборавити и да се може примијенити у садашњости и будућности - рекао је Арамбашић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже да је ријеч о моделима који носе занимљиву комбинацију традиционалног и савременог.

- Модна ревија приказује нешто ново и нешто старо. С једне стране, његовање традиције, а, с друге стране, нешто што се може аплицирати у свакодневном кориштењу, па и као вриједан поклон у име града - рекао је Радојичић.

Директор Туристичке организације Бањалука Ирена Радојевић рекла је да се локални културни производ много боље пласира на међународном туристичком тржишту, уколико се базира на оригиналности и идентитету.

Културно-умјетничко друштво Пискавица, у сарадњи са Туристичком организацијом Бањалуке и градом, реализује пројекат Модна колекција Козара етно-фузија, с циљем повећања конкурентности домаћег културног стваралашатва кроз очување културног идентитета Козаре и његово прилагођавање и примјену у савременом добу.