latinica  ћирилица
15/03/2019 |  08:16 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Цвијановићева наставља посјету Букурешту (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић данас ће, у наставку посјете Букурешту, учествовати на 8. Европском самиту регија и градова, а на маргинама скупа разогвараће са представницима регија појединих држава чланица ЕУ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је рекла да данас очекује разговоре са неколико представника регија који желе да промовишу чвршће везе и сарадњу између институција на регионалном нивоу.

Осми Европски самит у Букурешту окупио је бројне политичаре и стручњаке из цијеле Европе, који расправљају о будућности Уније и улози власти у процесу доношења одлука.

Првог дана, учесницима се обратила Виорика Данчело, предсједница Владе Румуније, земље која од 1. јануара предсједава Европском унијом, предсједник Комитета регија ЕУ Карл-Хајнц Ламберц и градоначелница Букурешта Габријела Фиреа.

Иако није чланица Европске уније, Српска је, захваљујући сарадњи између представништва у Бриселу и Комитета регије Европске уније, добила прилику да учествује на Самиту.

- Дискусије су усмјерене на оно што одговара Републици Српској, а то је на који начин регије треба да задрже своју аутономију и да ојачају, те промовисање децентрализованих система, као система који би могли да на адекватан начин одговоре потребама становништва. То су заправо нека политичка опредјељења и сјмернице и све оно што је нама Устав дао. Према томе, ово је прича која је блиска нама из Републике Српске и видимо у томе огромну корист за све оно што покушавамо и настојимо да и ми сами урадимо за наше грађане и да јачамо у том смислу и наше институције - рекла је Цвијановићева.

С озбиром да је Европа на прагу избора, Самит би требало да понуди одговоре на будуће политике, али и како ојачати Комитет регија, заговорника потреба локалних заједница, истиче Цвијановићева.

На маргинама самита, предсједница се састала са специјалним савјетником Европске комисије за западни Балкан Францом Шаусбергером и истакла да је Српска посвећена европском путу.

Жељка Цвијановић у Румунији (Фото: РТРС)

- Ово је била прилика да објасним да је Српска нешто што по својим стандардима одговара ономе што јесте у регионалном смислу снага ЕУ и да је наша структура једноставна, једноставнија него на другим мјестима и да је из тог разлога Српска управљива. Наравно да су нека питања била усмјерена на то како видимо даље кретање ка Европској унији и обавезу која је везана за додатна питања из Упитника Европске комисије на која смо послали одговоре, а остаје обавеза да се заврши формирање власти на свим нивоима да бисмо могли да омогућимо, на одређени начин, да и Европска комисија може да изрази своје мишљење и да евентуално током ове године добијемо кандидатски статус - рекла је Цвијановићева.

На састанку са предсједницом италијанске регије Убрија Катјушом Марини, разговарано је о успостављању привредне сарадње.

Цвијановић и Марини (Фото: РТРС)

- Са Италијом имамо добру сарадњу, са неколико регија чак и потписане споразуме. И данас је била прилика да разговарамо са потенцијалним новим регијама са којима ћемо сарађивати. Очекујем да ћу и сутра имати разговоре са представницима који желе да промовишу чвршће и тјешње везе између институцијама - рекла је предсједница Српске.

Након састанка, Цвијановићева је дала интервју за Румунску националну телевизију.

Жељка Цвијановић у Румунији (Фото: РТРС)

Предсједница Републике састала се и са предсједником Комитета регија Европске уније Карл-Хајнцом Ламберцом.

Разговарано је о политичкој и економској ситуацији у Српској и БиХ, као и о могућим програмима и активностима Комитета у контексту придруживања БиХ Европској унији.

Повезане вијести:

Цвијановићева на Европском самиту у Букурешту: Прилика да се чују ставови Српске

Цвијановић: На Самиту у Букурешту о јачању регија

Цвијановићева у Румунији са Шаусбергером: Српска посвећена европском путу