latinica  ћирилица
15/03/2019 |  09:38 | Аутор: СРНА

Пјонгјанг разматра суспензију преговора са Америком

Сјеверна Кореја разматра суспензију преговора са САД и преиспитаће забрану ракетних и нуклеарних тестова уколико Вашингтон не учини неке уступке, рекла је замјеник министра спољних послова Сјеверне Кореје Чое Сон Хуи.
Пјонгјанг - Фото: илустрација
ПјонгјангФото: илустрација

Она је окривила америчке званичнике за неуспјех састанка прошлог мјесеца у Ханоју лидера САД и Сјеверне Кореје, Доналда Трампа и Ким Џонг Уна.

- Немамо намјеру да попустимо пред захтјевима САД у било ком облику, нити смо спремни да се упустимо у преговоре те врсте - рекла је Чое новинарима у Пјонгјангу.

Она је истакла да су амерички државни секретар Мајкл Помпео и савјетник за националну безбједност Џон Болтон "створили атмосферу непријатељства и неповјерења и тиме су опструисали конструктивне напоре за провођење преговора два лидера".

Према њеним ријечима, Вашингтон је одбацио "златну прилику" на том самиту и упозорила да би Ким Џонг Ун могао да преиспита мораторијум на ракетне и нуклеарне тестове.

- Желим да јасно ставим до знања да ће гангестерски наступ став САД угрозити цијелу ствар. Лични односи два лидера су и даље добри - рекла је она.

Она је додала да ће се Ким Џонг Ун ускоро званично огласити по питању преговора о денуклеаризацији са САД и даљим поступцима Пјонгјанга.