latinica  ћирилица
15/03/2019 |  09:52 ⇒ 09:52 | Аутор: СРНА

Словенија протјерује тројицу држављана БиХ због веза са исламистима

Министарство унутрашњих послова Словеније саопштило је да ће протјерати тројицу држављана БиХ које сматра пријетњом по безбједност због веза са исламистичким круговима.
Словеначка полиција (фото: Хина) -
Словеначка полиција (фото: Хина)

- У овом тренутку можемо рећи да је на приједлог полиције Управна јединица Љубљана отказала право боравка тројици држављана БиХ са сталним пребивалиштем у Словенији због угрожавања сигурности државе, јавне сигурности и јавног реда - наводи се у саопштењу МУП-а Словеније.

Позивајући се на незваничне изворе, терлевизија ПОП објавила је да је ријеч о тројици мушкараца који су у контакту с џихадистом Билалом Боснићем, који је врбовао џихадистичке борце за рат у Сирији, преносе медији.

Документи полиције и обавјештајне агенције СОВА, до којих је дошла телевизија ПОП, показују да ће поменута тројка бити прогнана из државе јер је установљено да активно подржавају вјерски инспирисан насилни екстремизам и тероризам, те да подржавају употребу насиља за постизање политичких, вјерских и идеолошких циљева.

Сва тројица су се на одредбу наводно жалила, а за одлазак из Словеније није им одређен рок, јер се не рачуна да ће отићи добровољно него ће полиција морати да их депортује, наводе словеначки медији.

Према одредби, у Словенију неће смјети да се врате пет година.