latinica  ћирилица
15/03/2019 |  11:54 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

ПУ Добој: У фебруару смањен број кривичних дјела и саобраћајних незгода

На подручју у надлежности Полицијске управе Добој током фебруара смањен је број кривичних дјела за 34,8 одсто у односу на исти мјесец прошле године, а саобраћајних незгода за 7,9 одсто, наведено је данас из ове управе.
ПУ Добој - прес - Фото: СРНА
ПУ Добој - пресФото: СРНА

Начелник Сектора криминалистичке полиције Жарко Панић рекао је на конференцији за новинаре да је током фебруара евидентирано 58 кривичних дјела из области општег криминалитета, од којих је 41 разријешено, при чему су најзаступљенија дјела против имовине - 38.

Он је навео да је надлежном тужилаштву поднесен 51 извјештај против 40 лица, од којих су 18 повратници у извршењу кривичних дјела.

Према његовим ријечима, у фебруару су евидентирана и разријешена по три кривична дијела недозвољене производње и промета оружја, те злоупотребе дроге.

Током фебруара су евидентирана три самоубиства која су починили мушкарци старији од 30 година.

Према подацима Полицијске управе Добој, током фебруара евидентирано је 58 саобраћајних незгода у којима није било смртно страдалих, теже је повријеђено седам, а лакше 19 лица.

Начелник Сектора полиције Јовица Жигић рекао је да је из саобраћаја искључено 425 возача, што је за 42,1 одсто више него у истом мјесецу прошле године, те напоменуо да је у 80 одсто случајева разлог био алкохол.

Жигић је додао да је број нарушавања јавног реда и мира због којих су ухапшена три лица смањен за 6,7 одсто у односу на фебруар прошле године и износи 42, при чему је најчешћи узрок, у 28,6 одсто случаја, алкохолисаност почиониоца.

Начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић оцијенио је да је укупна безбједносна ситуација у фебруару била задовољавајућа.

Радинковић је апеловао да грађани буду опрезни током пољопривредних радова да не би изазвали пожаре, који су у протеклом периоду пријављени 31 пут, а у њима су забиљежена четири смртна случаја.

Он је најавио да ће бити пооштрена контрола учесника у саобраћају због високог процента возача који возилима управљају под дејством алкохола.

Радинковић је навео да је на подручју Добоја постављено 20 надзорних камера од предвиђених 60, које се постављају према процјени безбједносне ситуације.

Он је указао и на појачано присуство кретања миграната, којих је за прва три мјесеца уочено 89.