latinica  ћирилица
15/03/2019 |  12:52 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Вишковић - Гајран: Српска опредијељена за европски пут

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговараo je са амбасадором Ирске за БиХ Мајлсом Гајраном.
Вишковић са амбасадором Ирске - Фото: РТРС
Вишковић са амбасадором ИрскеФото: РТРС

На састанку је разговарано o актуелним политичким и економским темама у Републици Српској, БиХ, с освртом на активности које се проводе по питању европских интеграција.

Предсједник Владе истакао је да је Република Српска опредијељена за европски пут, што се препознаје у капацитирању својих институција, посвећености и испуњавању обавеза по питању европских интеграција, а о чему говоре и активности да је Влада Републике Српске и прва у БиХ припремила одговор на упитник Европске комисије.

На састанку је било ријечи и о погодностима које је Ирска имала од европских интеграција, те је исказана спремност да се понуди поршка кроз преузимање добрих прaкси и искуства с којима се ова земља сусретала на њеном путу ка приступању Европској унији.

Предсједник Владе исказао је захвалност за допринос коју је пружила ирска компанија Рајанер у развоју авио саобраћаја у Републици Српској.

Овом приликом исказана је обострана спремност да се настави на унапређењу сарадње и у привредном и економском сектору, али и у области културе и да су неке активности на пројектима попут отварања ирског кутка у библиотекама у Српској већ започете.

Говорећи о унапређењу повољнијег привредног амбијента на привлачењу домаћих и страних инвестиција, премијер Вишковић је истакао да је приоритет у раду Владе, развој и привлачење инвестиција у реални сектор, као и наставак добре сарадње између влада Републике Српске и Федерације БиХ, како би заједнички предузимали активности на уједначавању и доношењу сличних рјешења у економској области, с циљем повећања привредног раста, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске.