latinica  ћирилица
15/03/2019 |  13:42 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Синергијом тржишта рада и образовања до радних мјеста

Млади не одлазе због лошег образовног система у Републици Српској, већ због неуређености друштва, односно недостатка визије његовог развоја и због проблема са којима се свакодневно сусрећу, изјавио је данас професор социологије Драго Вуковић, истичући да је суштински важно да постоји синергија између образовања и стратешких развојних политика.
Студенти по старом програму - Фото: РТРС
Студенти по старом програмуФото: РТРС

- Ми стварамо нови интелектуални производ који неко на Западу користи, те морамо да радимо на развијању патриотизма, да знање које стварамо употребљавамо у земљи у којој га стичемо, као што то раде, на примјер, Кинези - рекао је Вуковић на округлом столу у Бијељини о теми "Утицај образовног система Републике Српске на степен /не/запослености и одлазак младих из земље".

Он сматра да проблеми одласка младих из земље "не станују у образовању", чак ни у привредној или пословној заједници, него су се настанили у неуређености друштва и недостатку визије даљег развоја тог друштва.

Вуковић каже да постоји јасан проблем, не само плаћања радне снаге, него и њеног запошљавања, који у уређеним друштвима не постоји.

- Недостатак добре сарадње образовних установа са привредним сектором, недостатак стратешких политика развоја у којима стварамо кадар неопходан овом друштву - главни су узроци проблема. Не можемо дозволити хиперинфлацију диплома, да производимо профиле који нам не требају - навео је Вуковић.

Санела Дојчиновић, начелник Одјељења за високошколске установе при Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информционо друштво Српске, рекла је да су основни услови за квалитеније високо образовање стратешки циљеви.

- Стратегијом образовања Републике Српске од 2016. до 2021. године управо су одређени стратешки циљеви који се тичу високог образовања и који иду у правцу јачања научноистраживачког рада, везивања високог образовања са тржиштем рада и интернационализацијом високог образовања - напоменула је Дојчиновићева.

Она истиче да је модернизација студијских програма један од неизоставних сегмената.

Према њеним ријечима, студенти морају да знају шта тржиште рада очекује, а то не могу знати без уске повезаности образовања са привредним сектором.

- Послодавци су ти који морају знати шта желе и каква је њихова пројекција, шта ће будуће тржиште рада да тражи да би се могао добити и тај компетентни кадар - рекла је Дојчиновићева.

На скупу су говорили бројни професори Универзитета у Источном Сарајеву, представник Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, представници Градске управе Бијељине, бијељинске Подручне привредне коморе, те Завода за запошљавање Републике Српске, филијала Бијељина.

Округли сто је организовао Факултет пословне економије Бијељина Универзитета Источно Сарајево.