latinica  ћирилица
15/03/2019 |  14:15 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Opcija.net: Марјановић неспорни кривац, али ни Хоџић није безазлен (ФОТО)

Ових дана у Приједору, незванично, може да се чује низ интерпретација међунационалног инцидента који се десио у понедјељак у овом граду, а за који се сазнало путем друштвених мрежа. Према до сада доступним сазнањима, све указује на очигледну одговорност насилника Рената Марјановића за конкретну ситуацију, али и на то да Азрин Хоџић, који је био изложен насиљу, није баш безазлена личност, пише портал Opcija.net.
Марјановић и Хоџић - инцидент (Фото:opcija.net) -
Марјановић и Хоџић - инцидент (Фото:opcija.net)

Приједорчанин Ренато Марјановић напао је Азрина Хоџића из Козарца и натјерао га да скине наљепницу са званичним грбом БиХ са његове ауто-приколице. Прије "наређења", ударио га је неколико пута шаком у главу и ухватио за врат, а послије тога и наредио да се "извини Србима" што је обиљежје БиХ видно истакнуо на његовој ауто-приколици. Азрин је у том моменту поступио по Ренатовом захтјеву, наводи се у тексту.

- Од куће сам дошао до радње гдје се откупљују секундарне сировине. Није било гужве и почео сам то да истоварам. У том моменту, наишао је човјек са бијелим комбијем, позвао ме и питао да ли је то моја приколица, те видим ли ја да је на њој наљепница са грбом БиХ. Рекао сам да јесте, јер је на том мјесту већ четири године, слабо се и видјело, а ником до сада није ни сметало, нити је то ко примјећивао. Прво ми је наредио да скинем комплет цераду. Мисило сам да је нервозан због чекања, али он уствари није ни дошао због продаје жељеза. Рекох ја њему да ћу скинути и кренуо сам истоварати што сам имао. Међутим, дошао је онако бијесан до мене и почео скидати цераду, након тога ми је пришао, ухватио за врат и ударио у главу пар пута. По његовој реакцији, мислим да је био спреман на све, поступио сам како је рекао и шрафцигером сам почео да скидам наљепницу - прича Азрин за портал Opcija.net.

Не зна човјек шта да ради у том моменту, осим да поступа по наређењу, додаје Азрин. Ренато је био, каже Хоџић, бијесан, насилан и пун мржње. Прије снимања телефоном, Марјановић је Азрину рекао да све понавља за њим. Укључио је телефон и тако је настао снимак који се убрзо након овог догађаја нашао на Фејсбук профилу Рената Марјановића, на који иначе поставља непримјерене садржаје, наводи се у тексту портала Opcija.net.

- Када је све то завршио, извинио ми се, рекао ми да сам ја његов брат и да не смије нико да ме дира. То је, по мени, било тотално бесмислено. Ушао је у комби и отишао. Ја сам након обављеног посла одмах отишао у полицијску станицу, дао изјаву и пријавио овај случај-  додаје Азрин за овај портал.

Брзом интевренцијом приједорске полиције Ренато је ухапшен одмах у уторак, а након саслушања пуштен је на слободу. Азрин Хоџић након пуштања на слободу Рената Марјановића каже да је сада на потезу Тужилаштво, те да се нада да ће урадити свој посао.

Занимљиво је да су се, након саслушања, обојица бацила на "чешљање" својих профила на Фејсбуку. Наиме, Марјановић скида објаве и слике, из којих је јасна његова склоност насиљу, коју потврђује, између осталог, и незванично сазнање да је, једном приликом, моторном пилом убио свињу и њене дијелове бацао по комшилуку у насељу гдје живи!?, наводи се у тексту.

Међутим, и Хоџић је укинуо свој профил, на којем су, док је био активан, могле видјети и фотографије са оружјем. Како сазнајемо, ријеч је о дрвеном оружју, односно о макетама наоружања, или "сувенирима", како их он сам назива. Те дрвене пушке и митраљезе он лично израђује, а то је, незванично се може чути, и саопштио у комуникацији са полицијом, додаје се у тексту портала Opcija.net.

Портал Opcija.net објављује фотографије са Хоџићевог профила, прије него што су уклоњене. На њима се, осим необичне опсједнутости оружјем, види и низ бошњачких ратних застава, за разлику од званичног обиљежја БиХ на приколици због које га је Марјановић напао.

Марјановић и Хоџић - инцидент (Фото:opcija.net)

О свим детаљима овог случаја упознат и дежурни тужилац Окружног тужилаштва у Приједору, а Марјановић се терети за јавно изазивање и подстицање насиља и мржње, као и за наношење тјелесних повреда. По незваничним сазнањима, овај младић је одраније познат полицији по насилничком понашању, кривичним дјелима и прекршајима. Приједорчани који га из виђења познају кажу да има и психичке сметње.

- Чуо сам да мало по мало некоме пријети. Уђе у кафану и галами на све. Пријети да ће доћи да их пребије. Често се и потуче, па се онда смири. Очигледно је да има психичких проблема, а то се може видјети јасно и на његовом Фејсбук профилу - прича саговорник портала Opcija.net који није желио да му се открије идентитет.

Убрзо се усљедиле очекиване реакције бошњачких одборника у Скупштини града Приједора, који су се након овог догађаја састали са градоначелником, предсједником Градске скупштине и представницима Форума за безбједност града Приједора.

- По свему што се десило, сматрам да треба извршити преквалификацију напада, у дјело почињено из вјерске, расне и етничке нетрпељивости. Потребне су строжије казне за починиоце ових дјела - сматра Мирсад Дуратовић, одборник ДФ-а у приједорској скупштини.

Одборник СДА Месуд Трњанин поручио је да живимо у времену када коначно треба да схватимо да је Приједор мултиетнички град, који има мјеста за све конфесије, те да би сви требали да допринесу да се међуетнички инциденти више не дешавају.

- Годинама уназад са обје стране уложен је изузетан труд како би у граду Приједору владала атмофесра суживота, овакви инциденати су сведени на минимум. Овом приликом апелујемо на надлежне органе да брзо и адекватно реагују у наредним процедурама када је овај случај у питању. Према овим лицима се мора поступати по закону, јер је безбједан Приједор наш заједнички циљ - поручио је градоначелник Миленко Ђаковић.

Оштра осуда и од предсједника Скупштине града, Сеада Јакуповића, који се нада да ће надлежни органи обавити свој посао онако како доликује, те да овакве неугодности нису потребне ником од нас у времену када се доста труда уложило на побољшању услова живота за све грађане Приједора.

Поводом случаја Марјановић – Хоџић, у Приједору су данима усијане друштвене мреже, које врве од разних коментара. По свему судећи, надлежне институције ће у наредном периоду имати пуне руке посла, закључује се у тексту.

Извор: opcija.net