latinica  ћирилица
15/03/2019 |  17:38 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Ист. Сарајево: Декани и продекани против руководства Студентског парламента

Декани и продекани 12 од 17 факултета и академија у саставу Универзитета у Источном Сарајеву сматрају незаконитим активности руководства Студентског парламента Универзитета, које тражи смјену ректора Стева Пашалића, поручено је на конференцији за новинаре руководства Универзитета.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Сандра Ивановић рекла је да је нелегалним активностима Студентског парламента био блокиран рад појединих факултета, те навела да је тренутно угрожена законитост рада студентских органа на Универзитету.

Она је напоменула да, због ових нелегалних активности, наставни процес на Универзитету није угрожен ни у једном сегменту и да се настава одвија несметано.

Ивановићева је појаснила да је руководство Универзитета, након бројних нелегалних активности Студентског парламента које су резултирале свакодневним инспекцијама, морало хитно да реагује и отклони све уочене неправилности.

Подсјетивши да је декан Пашалић заказао изборе за Студентски парламент, Ивановићева је навела да ће они бити одржани 25. марта.

Ивановићева је напоменула да није није ријеч о политичком сукобу.

Продекан за међународне односе и осигурање квалитета Дејан Бокоњић рекао је да ће, када буду изабрани легитимни представници Студентског парламента, то омогућити формирање Сената и Управног одбора Универзитета.

- Неким исхитреним радњама и акцијама нарушене су неке основне вриједности Универзитета - сматра Бокоњић.

Декан Медицинског факултета у Фочи Милан Кулић сматра да је "ово што се ових дана дешава на Универзитету тренутак који би могао да опредијели и одреди пут којим ће Универзитет да крене наредних година".

- Вође представника малог броја студената прешли су "црвену линију" преко које се више не може. Довели су у питање функционисање Универзитета - истакао је Кулић.

Он сматра да је ово атак на ново министарство у Влади Републике Српске и новог министра који је показао изузетну енергију да стање на Универзитету коначно буде ријешено.

Кулић је потврдио да је поднио пријаву за преиспитивање одлуке Сената Универзитета од 28. децембра прошле године о избору новог ректора.

- Ако надлежни органи кажу да нисам у праву за мене ће та прича да буде завршена, али колико знам инспекција је већ издала саопштење да је пет чланова из реда студената који су тада били на сједници Сената када је биран нови ректор, били незаконити - појаснио је Кулић, додајући да ће поштовати сваку одлуку коју Сенат донесе.

Декан Факултета за производњу и менаџмент у Требињу Душан Јокановић сматра да горући проблем у функционисању Универзитета представља "законитост у функционисању Студентског парламента".

Група студената Универзитета у Источном Сарајеву, које предводи руководство Студентског парламента, затражило је јуче да актуелни ректор Стево Пашалић у року од 24 часа напусти ту функцију, што он одбија.

Подсјећамо, ресорни министар Срђан Рајчевић сматра да је мотив јучерашњег окупљања студената партикуларни интерес, али је изразио незадовољство радом руководства Универзитета и ректора Пашалића, јер то нису спријечили.