latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:55 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Вишковић и Мишићева о реализацији Меморандума

Премијер Радован Вишковић и предсједница Савеза Синдиката Ранка Мишић разговарали су о реализацији Меморандума о заједничким намјерама за трогодишњи период, потписаног 2017.године. Сагласни су да је највећи дио обавеза предвиђен овим документом у плану рада парламента у наредном периоду. Из Синдиката су категорични да Општи колективни уговор мора бити донесен што прије.

Међусобно усаглашене мјере Владе и Синдиката за период до 2020.године спроводиће се кроз законодавне и стратешке активности, те социјални дијалог, предвидио је Меморандум.

То је неопходно, како би дошло до повећања плата свим радницима у Српској, квалитенијих законских рјешења која штите права радника, а да пословну заједницу не доведе у неповољан положај. То је став Синдиката.

- Без одлагања, у најкраћем року мора да се заврши сага око Општег колективног уговора, који штити интересе свих радника у Републици Српској, без обзира да ли су чланови синдиката. Разговарали смо о корацима које Влада треба да предузме са социјалним партнерима да би дошло до новог повећања плата за све раднике. Интензивно на томе ради Влада и ми, и верујем да ћемо доћи до таквог решења и одлука, до повећања плата свим радницима - истакла је Мишићева.

Већи дио обавеза, које проистичу из Меморандума, у плану су рада Народне скупштине, сагласне су обје стране.

- То се прије свега односи на два системска закона, један је већ у процедури, то је Закон о посредовању при запошљавању и Закон о раду. 19.марта биће састанак радне групе. Опредељење Владе је да се социјални дијалог настави са социјалним партнерима, јер само дијалогом и разговором мора доћи до коначног циља, до општег колективног уговора - нагласио је Душко Милуновић министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Дио Меморандума је и доношење новог Закона о инспекцијама, који ће омогућити контролисање примјене Закона о раду и заштите здравља на раду. О томе су синдикалци разговарали са представницима републичког Инспектората и Пореске управе. Састанак је одржан и са министром правде Антоном Касиповићем. Потребно је размотрити да овлашћеним службеним лицима запосленим у казнено-поправним установама и Судској полицији буде утврђено право на исплату додатне накнаде, као што је то урађено за полицијске службенике МУП-а Српске, закључено је на састанку.