latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:55 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

И ове године субвенције стамбених кредита ИРБ-а

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске расписало је конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, који ће бити отворен 30 дана.

Биће субвенционисан један посто каматне стопе на стамбене кредите које пласирају комерцијалне банке у Српској, а по кредитним линијама Инвестиционо-развојне банке. За ове намјене планирано је издвајање 1,7 милиона КМ из буџета Српске.

Један од корисника субвенције Владе је и Бањалучанин, Младен Бубоњић, који је стамбени кредит у износу од 100.000 КМ, подигао 2014. године. Уз повољне камате ИРБ-а, каже да субвенције стварају значајне уштеде.

- На почетку је камата већа, тако је и субвенција већа. Како вријеме пролази камата се смањује, смањује се субвенција. На 100.000 треба да вратимо 140.000 и са субвенцијама ће нам се око 10.000 вратити - рекао је Бубоњић.

Влада Српске и ове године ће омогућити младим људима да конкуришу за субвенције. Основни услови за пријављивање на конкурс су да су млади и млади брачни парови држављани Републике Срспске, са мјестом пребивалишта на територији Српске, да нису старији од 35 година у моменту подизања кредита, те да је кредит одобрен у Инвестиционо-развојној банци.

- Морам да кажем да је на иницијативу Министарства, породице с дјецом су стављене у бенефициране групе код добијања кредита, а ИРБ је у прошлој години смањио каматне стопе и вратила кредитну линију за самце - истакла је Соња Давидовић, министарка породице, омладине и спорта Републике Српске.

Ресорна министарка истакла је да ће због великог интересовања, министарство настојати да у другој половини године распише још један конкурс.

- Било је наше определење да се потрудимо да распишемо конкурс како бисмо свим младим људима који хоће да обезбједе стамбену јединицу омогућимо да конкуришу - додала је Давидовићева.

Овај програм Министарство у континуитету реализује од 2008. године, и за те намјене до сада је издвојено 9,7 милиона КМ.