latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:56 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Свјетски дан потрошача - немојте занемарити своја права!

Данас је Свјетски дан потрошача. Права потрошача, приговори, недоумице, због свега тога посљедњих година значајно је подигнута свијест потрошача у Републици Српској. Из удружења за заштиту потрошача поручују - едукован потрошач је и задовољан, немојте занемарити своја потрошачка права!

Свакодневна куповина, за већину грађана Српске је уобичајена. Међутим, када дође до рекламације купљеног производа, многи посустају јер не знају своја права.

Док статистика каже да куповна моћ није на завидном нивоу, трговци биљеже повећање промета. Како би привукли и задржали купце, послодавци, кажу, поштују права потрошача, а примједбе и рекламације настоје да ријеше на најбољи начин.

- Наилазимо од стране купаца на позитивне реакције. Наш задатак је да обезбиједимо оптималан однос цијене и квалитета што наши купци свакако препознају - истакла је Александра Марковић портпарол домаћег трговачког ланца.

У Удружењу за заштиту потрошача у Приједору кажу да је у претходној години било 1. 145 случајева потрошачких рекламација. Жалбе су најчешће усмјерене на рад јавних предузећа.

- То су услуге од општег економског интереса, дакле електродистрибуција, водовод, топлана, комунално и слично кроз рад у овим комисијама покушавамо да потрошачи ријеше своја права - нагласио је Зорна Петош координатор за рад са потрошачима Удружење грађана Дон Приједор.

Из ДОН-а апелују на опрез при куповини , јер "грешке у корацима" потрошаче могу да доведу до губитка новца.