latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:57 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Да ли ће бити ријешена криза на Универзитету у Источном Сарајеву?

Избори за Студентски парламент на Универзитету у Источном Сарајеву биће одржани 25. марта. Руководство овог Универзитета, декани факултета и академија, као и студенти са 12 од 17 факултета сматрају да је незаконитим активностима нелегитимног руководства Студентског парламента Универзитета, упадом у ректорат и захтјевом за смјену ректора нарушен углед Универзитета.

Група студената Универзитета у Источном Сарајеву, предвођено руководством Студентског парламента, које је рјешењем просвјетне инспекције проглашено нелегитимним, затражила је јуче оставку ректора Стева Пашалића у року од 24 часа, или ће организовати масовна студентска окупљања. Данас се нису оглашавали, а и јуче су немушто одговарали на питања о свом легитимитету.

-Зато што је у једном периоду дошао један закон који није важио. Већ су студенти изабрани. Имају чланови закона који дозвољавају да се ти исти студенти пријаве. Ми смо се позвали на те чланове - рекао је Милан Милишић, досадашњи предсједник Уније студената Републике Српске.

Нова група студената која је данас стала уз управу Универзитета и декане факултета тврди да су ранији избори студентских органа провођени тајно, као и да је обнављање године и студентског стажа увИИИјек било елиминаторно за ангажман у Студентском парламенту.

- Свјесно крше закон о студентском организовању који налаже да поновци и апсолвенти немају право да се кандидују - истакао је Урош Бјелица студент Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Студент Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Филип Матић додао је да су они дошли да баце сјену на реакредитацију Универзитета са јако добрим оцјенама.

- Дошли су да баце сјену на све промотивне активности које се раде - додао је Матић.

Руководство Универзитета прихвата одговорност, промакла им је чињеница да у Студентском парламенту и Сенату Универзитета не сједе студентски представници који то својим успјехом заслужују.

- Због ових нелегалних активности, наставни процес на Универзитету није угрожен ни у једном сегменту и да се настава одвија несметано - сматра Сандра Ивановић проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт.

Продекан за међународне односе и осигурање квалитета Дејан Бокоњић рекао је да ће, када буду изабрани легитимни представници Студентског парламента, то омогућити формирање Сената и Управног одбора Универзитета.

- Неким исхитреним радњама и акцијама нарушене су неке основне вриједности Универзитета - сматра Бокоњић.

За ресорног министра, јучерашње студентско окупљање јесте борба за партикуларни интерес. Рајчевић, међутим од одговорности не амнестира ни Пашалића и управу Универзитета.

- Преузимањем функције упознат сам да се на Универзитету дешавају негативне ствари и надао сам се да ће доћи до договора унутар универзитета, јер према закону ово министарство није надлежно да се мијеша у интерне ствари Универзитета - сматра Рајчевић.

Да ли је и избор Пашалићевог насљедника професора Бранка Крсмановића за ректора Универзитета у Источном Сарајеву споран због нелегитимних студентских представника у Сенату?

Милан Кулић декан Медицинског факултета Универзитета потврдио је да је поднио пријаву за преиспитивање одлуке Сената Универзитета од 28. децембра прошле године о избору новог ректора.

- Ако надлежни органи кажу да нисам у праву за мене ће та прича да буде завршена, али колико знам инспекција је већ издала саопштење да је пет чланова из реда студената који су тада били на сједници Сената када је биран нови ректор, били незаконити - појаснио је Кулић, додајући да ће поштовати сваку одлуку коју Сенат донесе.

Вијест о реакредитацији Универзитета у Источном Сарајеву остала је у сјени немилих збивања. Очито да је тренутак за велико поспремање, а и из Владе позив да се сви врате свом послу.