latinica  ћирилица
15/03/2019 |  20:47 ⇒ 20:48 | Аутор: СРНА

Дрвар: ЈП Комуналац у тешкој финансијској ситуацији

Јавно предузеће Комуналац Дрвар дугује Пореској управи више од 820.000 КМ, а од дужника потражује 480.000 КМ, те је кредитно задужење једини начин за излазак из тешке ситуације, изјавио је директор Комуналца Мирко Томић.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

Овим поводом одржан је састанак општинског руководства и представника овог предузећа на којем су општинске власти у првом реду тражиле да Комуналац Дрвар изради економски елаборат у којем ће бити наведене мјере за санацију губитака и пут ка остваривању добити.

Представници овог предузећа истакли су да је један од најбржих начина изласка из кризе повећање цијена комуналних услуга, првенствено воде, као и подизање кредита за који би им гарант била општина Дрвар, како би кроз репрограм измирили обавезе према Пореској управи.

Они су указали да су бројне дужнике и тужили, али да суд споро рјешава те предмете, те су најавили увођење строжих мјера према несавјесним лицима, као што су искључења са водоводне мреже и низ других поступака.

- Грађани Дрвара не измирују своје комуналне услуге и имамо велики број неплатиша. Хотел Дрвар је један од највећих дужника са дугом од 58.000 КМ. Проблем су им и правна лица која не раде, а оставили су дугове - рекао је Томић.

У Комуналцу су напоменули да су велики губици воде због старе водоводне мреже на подручју општине Дрвар, што додатно ствара проблеме.

Вршилац дужности начелника општине Дрвар Душица Рунић нагласила је на састанку да повећање цијена комуналних услуга није рјешење за ситуацију у којој се налази комунално предузеће.

Рунићева је навела да Комуналац Дрвар треба да направи детаљан план санације постојећег стања и приједлог мјера за повећање прихода, као и да се кроз нови правилник о систематизацији радних мјеста изврши прерасподјела радника.

Она је додала да је неопходно и да Комуналац Дрвар уради базу подата свих корисника комуналних услуга.

- Апелујем на све грађане Дрвара да измирују своје комуналне услуге и да на тај начин помогну Јавно предузеће Комуналац да преброди тешку ситуацију у којој се тренутно налази - поручила је Рунићева.

Састанку су, осим Рунићеве и Томића, присуствовали предсједник Општинског вијећа Никица Боснић, помоћник начелника за привреду, финансије и инспекцијске послове Милорад Ђапа, те бивши директор Комуналца Дрвар Милутин Лукач и предсједник Синдиката у овом предузећу Томислав Дугоњић.