latinica  ћирилица
15/03/2019 |  22:30 ⇒ 22:39 | Аутор: РТС

Руски милијардер тужио САД

Олег Дерипаска тужио је Сједињене Државе тврдећи да је због америчких санкција његовој компанији нарушен углед и причињен губитак од 7,5 милијарди долара, преносе западни медији.
Олег Дерипаска (Фото: Sputnik/Игорь Руссак) -
Олег Дерипаска (Фото: Sputnik/Игорь Руссак)

Дерипаска истиче да је неправедно и незаконито био на мети САД када је био подвргнут санкцијама упереним према тајкунима блиским Кремљу, наводи АП.

Тврди да је изгубио 7,5 милијарди долара, а према тужби поднесеној Окружном суду у Вашингтону, нето вриједност његове компаније смањена је за 81 одсто због увођења санкција.

У тужбеном поднеску, Дерипаска је од Окружног суда у Вашингтону тражио да блокира америчко Министарство финансија наводећи да користи "разорну моћ" економских санкција, за које тврди да нису у складу са америчким Уставом.

Радио Слободна Европа преноси да су алуминијумска компанија Русал и кровна компанија ЕН плус група погођене америчким санкцијама у априлу 2018, када је Вашингтон ставио на црну листу Дерипаску заједно са још неколико утицајних Руса, оптужених да су профитирали од својих веза са руским предсједником Владимиром Путином.

Вашингтон је у јануару одустао од санкција за Русал и ЕН плус групу, након интензивне кампање лобирања у којој се Дерипаска сагласио да прода сопствени удео у ЕН плус групи и преда контролу над својим коропративним царством у покушају да га спаси уништења, наводи Радио Слободна Европа.

Санкције за самог Дерипаску и даље су на снази. Портпаролка руског тајкуна, чије име није наведено, каже да су уложили тужбу против Министарства финасија да би спречили да њихов рад буде уништен "политичким шемама".

Агенција Ројтерс наводи да се америчко министарство још није оглашавало поводом тужбе.

Дерипаскино богатство највећим дијелом остварено је током 1990-тих и продаје државних рудника и фабрика након колапса Совјетског Савеза.