latinica  ћирилица
16/03/2019 |  08:34 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Добој: Меморандум с европским добровољним пензијским фондом

Синдикат управе Републике Српске и Друштво за управљање Европским добровољним пензијским фондом данас ће у Добоју потписати меморандум о разумијевању и сарадњи, рекао је предсједник Синдиката управе Божо Марић.
Синдикат управе Републике Српске - Фото: РТРС
Синдикат управе Републике СрпскеФото: РТРС

Марић је појаснио да то представља предзаконску основу за чланице овог синдиката да приступе Европском добровољном пензијском фонду.

- Церемонија потписивање одржава се у оквиру редовне годишње сједнице Скупштине Синдиката управе Републике Српске, која се данас одржава у хотелу Парк у Добоју - рекао је Марић.

Он је најавио да ће делегати на данашњој Скупштини разматрати ставове предсједника синдикалних организација и руководства овог синдиката, који се односе на план и програма рада Владе и Народне скупштине Републике Српске за ову годину.

- Оно што свакако инсистирамо је повећање плата - рекао је Марић и најавио усвајање сета закључака који ће се односити на области закона о јединицама локалне самоуправе, о државним службеницима, те платама.

Марић је навео да ће се на сједници разговарати и о новом начину дјеловања Синдиката управе у оквиру процеса реформе који је започет прије двије године, са циљем да регионални сидикални одбори појачају рад и приближе се чланству на терену.

Он је нагласио да се рад мора унаприједити у рјешавању проблема чланова који морају бити упознати о синдикалним активностима. Марић каже да ће, након засједања Скупштине и свечане сједнице поводом 20 година постојања и рада Синдиката управе, бити организована конференција за новинаре у 13.30 часова.

Синдикат управе Републике Српске данас у свом саставу има 103 синдикалне организације и више од 6.500 чланова, запослених у свим органима управе на републичком и локалном нивоу у Српској.

Овај синдикат је од Одбора за утврђивање репрезентативности синдиката и удружења послодаваца, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, 5. јула 2010. године добио рјешење о репрезентативноси у грани управе Републике Српске.

Синдикат има изузетну сарадњу са међународним сродним синдикатима, како из земаља бивше Југославије, тако и са синдикатима из региона, а од 2009. године члан је Међународних јавних служби и Европских јавних служби са циљем јачања синдикалног покрета.