latinica  ћирилица
16/03/2019 |  08:41 ⇒ 08:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови Зеланд: Убица изведен пред суд

Аустралијанац Брентон Тарант, који је у петак у двеиј џамије у Крајстчерчу на Новом Зеланду убио 49 људи изведен је пред истражног судију који је саопштио да нападач остаје у притвору без права на изјашњавање о кривици до 5. априла када му почиње суђење.
Брентон Тарант пред судом (Фото:PrintScrieen/abc.net.au) -
Брентон Тарант пред судом (Фото:PrintScrieen/abc.net.au)

Тарант је са лисицама на рукама и у бијелом затворском одијелу мирно стајао у Окружном суду у Крајстчерчу. Тарант се није изјашњавао по питању оптужбе за убиство, па ће се пред истим судом појавити поново 5. априла када ће се суочити са новим оптужбама. 

Новозеландски новинари јављају да је мирно сједећи, без ријечи саслушао оптужницу, кружећи погледом по представницима медија.

Судац Паул Келар прочитао је кратку оптужницу за убиство, након чега је Тарант изведен из просторије.

- Чинио се врло смиреним и много је времена проматрао медије и адвокате - преноси новинар Радија Нови Зеаланд Анеке Смит о 28-годишњем Аустралцу и открива како није тражио кауцију или да му се крије име.

У нападу је убијено 49 људи, док је у болницама и даље око 40 рањених особа, од који је 11 у критичном стању.

У Крајстчерчу су тимови патолога наставили истрагу испред џамија гдје су се одиграли напади. Грађани полажу цвеијће и моле се за жртве напада.

На улицама највећег града на Јужном острву примјетно је присуство полиције, а премијерка Џасинда Ардерн је у посљедњем обраћању поручила да Закон о оружју мора хитно да се мијења, истакавши да ће се размотрити забрана полуаутоматског оружја.

Истакла је да је Тарант био лиценцирани власник пиштоља, а користио је пет оружја, укључујући два полуаутоматска оружја и двије сачмарице.

Нови Зеланд је у прошлости покушао да пооштри законе о ватреном оружју, али снажан лоби и култура лова су такве напоре омеле.

Нови Зеланд има око пет милиона становника, а процјењује се да његови становници посједују око милион и по комада ватреног оружја . До сада је ова љемља имала низак ниво насиља извршеног оружјем.