latinica  ћирилица
16/03/2019 |  09:39 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

У ЕУ без ОХР и високог представника

Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк оцијенио је немогућим да БиХ постане чланица ЕУ, а да истовремено има високог представника и међународно тијело попут ОХР-а, које може преузети овлашћења домаћих власти.

Вигемарк је рекао да је задатак свих у БиХ да покажу да им услуге високог представника нису потребне.

Он је у изјави за данашњи Глас Српске подсјетио, да су представници ЕУ јасно наглашавали да би коришћење бонских овлашћења било корак уназад, поручивши да ће улога високог представника слабити уколико БиХ покаже више способности да у сарадњи између различитих нивоа власти сама рјешава своје проблеме у складу са стандардима ЕУ.

Када је ријеч о фомирању власти на нивоу БиХ, Вигемарк је рекао да је тешко очекивати да власти у техничком мандату буду ефикасне, јер немају одређени легитимитет.

Он је рекао да не вјерује да је БиХ потребан нови Дејтон, иако постоји потреба за одређеним уставним промјенама, тј. неким старим обавезама као што је одлука "Сејдић и Финци".

Истакао је да БиХ не мора бити чланица НАТО да би приступила ЕУ, те да је питање годишњег плана за НАТО и његово усвајање овдје претјерано издраматизовано и исполитизовано са свих страна.

- Сви знају да БиХ у скорије вријеме неће постати чланица НАТО, као ни ЕУ. На вама је одлука. Несрећна околност је да се одгађа формирање власти због овог питања које је "пренадувано" - оцијенио је Вигемарк.

Он је истакао да је БиХ напредовала на европском путу, о чему говори чињеница да је поднијела апликацију за чланство у ЕУ, спровела низ важних реформи, усвојила механизам координације...

- Недостаје да се са европским правним насљеђем и стандардима усклади доста закона и прописа и то је огроман задатак. У економији се виде искораци, али потребно је још радних мјеста, прилика за запошљавање младих, као и наставак реформи" - навео је Вигемарк.

Када је ријеч о мигрантској кризи и радикалним лицима која се у БиХ враћају са ратних подручја, Вигемарк је навео да ће ЕУ заједнички радити са БиХ на рјешавању тог проблема.

Он је закључио да је највећа рак-рана БиХ недостатак повјерења на свим нивоима, што има негативан ефекат на политичке односе.