latinica  ћирилица
16/03/2019 |  09:57 | Аутор: СРНА

Проходност путних праваца задовољавајућа

Проходност путних праваца у Републици Српској и ФБиХ јутрос је задовољавајућа, застоја и ванредних ограничења нема, као ни задржавања на граничним прелазима, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Аутопут Бања Лука - Добој - Фото: РТРС
Аутопут Бања Лука - ДобојФото: РТРС

На путевима у подручјима са влажним коловозом возачима се савјетује опрезнија вожња уз обавезно држање прописаног одстојања између возила.

У котлинама и уз ријеке мјестимично је могућа магла, а на дионицима које пролазе кроз усјеке и поред камених косина учестали су одрони.

На свим путевима на којима се изводе радови саобраћај је регулисан додатном сигнализацијом и њено поштовање је обавезно.

Због санације одрона на дионици магистралног пута Карановац-Црна Ријека у мјесту Дабрац возила саобраћају једном коловозном траком, као и на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац гдје је у току изградња прикључне саобраћајнице за насеље Залужани.

Режим саобраћаја измијењен је и на дионицама магистралних путева од бањалучког насеља Ребровац према Челинцу, те од Челинца према Котор Варошу, Карановац-Црна Ријека, Сарајево-Фоча на локалитету Сијерачке стијене, као и на регионалном путу Дервиши-Клашнице гдје је у току изградња тротоара.

Због радова на ауто-путу Градишка-Бањалука до краја године биће измијењен режим у одвијању саобраћаја. Саобраћај је регулуисан привременом сигнализацијом. На истој дионици, због изградње наплатне станице Чатрња до 30. априла саобраћај одвија двосмјерно, измјене у одвијању саобраћаја актуелне су и на дионици ауто-пута "9. јануар" Бањалука-Добој због изградње и провођења привременог система наплате путарине на петљи Маховљани.

На дијелу магистралног пута који прилази кроз град Бијељину завршена је изградња канализације, али се саобраћај теретних возила и даље одвија искључиво обилазницом.

Измјене у одвијању саобраћаја актуелне су и на дијелу регионалног пута Обудовац-Лончари гдје је у току изградња пјешачке стазе, а због активираних клизишта саобраћај се наизмјенично одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић.

У Бањалуци ће сутра од 9.00 до 14.00 часова бити обустављен саобраћај на путно-пружном прелазу у Приштинској улици због замјене пружних прагова, патосница и туцаника.

За вријеме трајања обуставе, возачима се савјетује да поштују привременом постављену саобраћајну сигнализацију.

Измјене и обуставе саобраћаја присутне су у улицама гдје се изводе радови.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, возила саобрћају једном траком преко надвожњака, док је за теретна возила на снази забрана.

На подручју ФБиХ на дионици магистралног пута Немила-Зеница кроз тунел Врандук возила саобраћају наизмјенично, једном траком. Због повремено појачане фреквенције возила долази до дужих задржавања на мјесту извођења радова. Из АМС моле возаче за стрпљење и разумијевање.

На магистралном путу Шамац-Домаљевац на мјесту извођења радова возила саобраћају успорено, једном траком.

На дионици магистралног пута Нови Травник-Бугојно због реконструкције моста на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од седам тона, а алтернативни правац је Нови Травник-Травник-Доњи ВакуФ-Бугојно.

Када је ријеч о граничним прелазима, из АМС-а подсјећају да је због нестабилности моста и даље је на снази обустављен саобраћај за теретна возила и аутобусе према и од моста граничног прелаза Брчко-Гуња, док је због радова на хрватској страни обустављен саобраћај за све категорије возила на граничном прелазу Нови Град-Двор.