latinica  ћирилица
16/03/2019 |  15:10 ⇒ 17/03/2019 | 13:23 | Аутор: РТРС

Фоча: Рафтинг клубови траже уређење пута до почетка туристичке сезоне

Од уређење пута десном обалом ријеке Таре на тероторији Српске у многоме зависи развој рафтинга Таром и Дрином једног од препознатљивијих туристичких брендова Српске. Фоча- рафтинг клубови траже да се наставе улагања у макадамски пут десном обалом Таре

Пут је пробијен прије нешто више од годину и по дана од када је и актуелно његово уређење, али и питање ко ће обезбиједити новац за његово одржавање.

Осамнаест километара пута десном обалом ријеке Таре од Хума до Брштановице за рафтере и туристе значи да не морају прелазити границу са Црном Гором, чекати дуго и плаћати таксе сусједној држави.

Да би то заживјело пут треба прилагодити да би се могло безбиједно саобраћати. Рафтери су започели и акцију скраћења пута на дванаестом километру да би у прољеће избјегли бујичне воде. Властима су упутили још један захтјев.

- Ми тражимо да се на путу само среди подлога да се затегне пут како бисмо могли ићи нашом страном и да на обострано задовољство плаћамо овдје таксу а не у Црној Гори од чега би се пут могао одржавати - каже Здравко Матовић, предсједник Удружења рафтинг клубова "Тара и Дрина" Фоча.

У Општинској управи одговарају рафтери неће остати без подршке. Истичу да су за пробијање уз подршку Оружаних снага БиХ уложили 1.200.000 марака. Што није урађено у прошлој, започеће у овој.

- Тако да нам је остало да до почетка ове туристичке сезоне тај пут оспособимо за саобраћај, наравно неће то бити у оној функцији коју желимо у коначници да буде, али у сваком случају обезбијеђено да се саобраћај тим путем одвија нормално и помоћи ћемо рафтерима да своју дјелатност обављају нормално - каже Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Рафтери очекују и подршку Министарства трговине и туризма, одакле стиже одговор, почетком априла отварамо конкурс, предложите пројекте.

- Наравно да бодујемо те пројекте према приоритетима да додијелимо средства - напомиње Драгица Ковач, министарка трговине и туризма Републике Српске.

Фочаци очекују да ће и предузеће "Путеви Републике Српске" средити пут који због неусловности многи називају једином макадамском магистралом у Европи.