latinica  ћирилица
16/03/2019 |  17:38 ⇒ 17/03/2019 | 13:24 | Аутор: РТРС

Требињe: Повећан износ боравишне таксе; шта кажу хотелијери, а шта градска управа?

На прагу туристичке сезоне, Требиње је повећало износ боравишне таксе, са двије на три марке - за хотеле, мотеле и хостеле. Циљ је, како је образложено, да се, уз повећање и паушала са 25 на 30 КМ, на кревете у приватном смјештају, прикупи додатни новац за промоцију и уређење области туризма. Само у прошлој години, од такси и паушала, остварен је приход од 151.000 КМ.

Повећање такси међу хотелијерима није наишло на добар пријем. Тврде да су гости и до сада реаговали на таксу, али да су због “мира у кући“, таксу плаћали из основног рачуна.

- Сада ће на те три марке бити већа реакција, с тим да се ми трудимо да некада у цијену укључимо боравишну таксу, чисто да би избјегли додатна питања, да се буне гости, чисто да им изиђемо у сусрет -каже Јована Томашевић, менаџер продаје хотел Централ.

У локалној управи очекују да ће додатни новац требињском туризму пружити шансу за ширу промоцију и ново регистровање капацитета. Требињу је зелено свјетло стигло је и из надлежног министарства, додјелом статуса "прво туристичко мјесто".

- Омогућило је подизање стандрада туристичке понуде града Требиња и категоризације смјештаја, на прави начин, гдје ће се објекти категоризовати путем туристичке агенције, и правилника који смо направили - ријечи су Раденка Драшковића, начелника одјељења за привреду Града Требиња.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња истиче да је циљ да се туристи осјећају угодно у граду.

- Циљ нам је да се туристи у Требињу осјећају угодно и лијепо, али исто тако да наплатимо одређена средства, с обзиром да су то намјенска средства која се троше за побољшање туризма, и те како ће нам значити.

Туристички радници тврде да Требиње, по цијени боравишне таксе, предњачи у односу на туристичке центре у окружењу.

Годишњи паушал по кревету, требињски власници приватног смјештаја, умјесто 25 КМ, плаћаће 30 КМ. У прошлој години, путем подстицаја, регистровано је око двјеста кревета. Знатно су у мањини, у односу на сиву зону.

- Сматрамо да за људе који се баве издавањем апартмана то није пуно на годишњем нивоу, а да ће Туристичкој организацији значити, како би боље представљали наш град и наше апартмане - каже Милица Миловић, власница апартмана.

Жарко Вицо из Туристичке организација Града Требиња поручује да има још доста нерегистрованих објеката.

- Процјењује се да је на подручју Требиња преко 200 објеката нерегистровано, што значи да имамо преко хиљаду лежајa - напомиње Вицо.

Подстицаји за легализацију приватних смјештаја најављени су и за ову годину. Већ ове сезоне, у требињском туризму, требало би да буде познат учинак нових мјера.