latinica  ћирилица
17/03/2019 |  11:24 | Аутор: СРНА

Тривић: Отворити питање статуса ћирилице

Форум о ћирилици, који ће бити одржан 20. марта у Бањалуци, посвећен је заштити и афирмацији ћириличног писма у јавној употреби, изјавила је Срни министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

- Наша је обавеза и одговорност да његујемо наш идентитет, да промовишемо ћирилицу у пуном капацитету и презентујемо оно по чему смо препознатљиви - рекла је Тривићева.

Тривићева је навела да ће форум бити одржан с циљем да се отвори питање статуса ћирилице, али да се чује мишљење стручњака о могућим аспектима значајније промоције и афирмације ћириличног писма.

Она је истакла да одржавање овог скупа не значи фаворизовање ћирилице у односу на латиницу, те да не маргинализује употребу латиничног писма нити угрожава идентитет и права било којег народа у Републици Српској и БиХ.

- Ћирилица и српски језик представљају темељ нашег културног и националног идентитета и њихова заштита је кључна за наш културолошки опстанак. Стога је Форум о ћирилици посвећен заштити ћирилице са становишта културног насљеђа - рекла је Тривићева.

Тривићева је навела да је идеја да се да подршка домаћим издавачима да објављују књиге писане ијекавицом на ћирилици, али и да се отворе и размотре други потенцијални инструменти подршке.

Према њеним рјечима, непостојање свијести о његовању језичког израза и глобална комуникација у којој језик подразумијева латинични израз допринијела је отварању ове приче како да се додатно оснажи и афирмише ћирилица у јавној употреби, као и да се ово питање отвори у јавним установама, школама и медијима.

- Постоје портали на ћириличном писму, софтверски програми, апликације за читање књига на ћирилици и да ли је онда у контексту напредних технологија и савремене комуникације кориштење латинице заправо само изговор - упитала је Тривићева.

Она је подсјетила да је Форум о ћирилици први корак у реализацији Повеље о српском културном простору, која дефинише заједничку политику дјеловања у области културе Републике Српске и Србије, као и да се српски национални идентитет мора афирмисати истицањем позитивних вриједности српског народа у свим сферама дјеловања.