latinica  ћирилица
17/03/2019 |  15:14 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Милићи: Улагања у водоводну и канализациону мрежу

Крајем марта, општина Милићи обиљежиће 27 година од поновног формирања ове локалне заједнице.

У прошлој години, средствима Владе и локалне заједнице изграђен је пречистач воде. Планирано је да током ове години општина заврши пројекат секундарне водоводне, као и канализациону мрежу. Међутим, и ова локална заједница суочава се са проблемом одласка становништва.

У општини Милићи запослено је 1.900 радника, док посао тражи око 1.300 лица. Ова средње развијена општина чију окосницу развоја чини компанија Боксит, суочава се са недостатком варилаца, возача, грађевинских радника, столара. Средњшколци Ања Маринковић и Владимир Цвјетковић вољели би да остану у родном крају.

Милићи су добили специјалну хирушку болницу и породилиште, унапријеђена је пољопривредна производња, стипендирају се ученици и студенти, а награђује се и свако рођено дијете. Улаже се у спорт и културу, али и тражи рјешење како би се зауставио одлазак младих.

-  Да одржимо основно и средње образовање, као и да видимо могућности, јер имамо разговоре с Универзитетом у Источном Сарајеву да на подручју општине можда формирамо одјељење или студијски програм Факултета информационих технологија, јер у средњој школи стипнедирамо информационе техничаре - истиче Момир Лазаревић, начелник општине Милићи.

Рударство, прерада дрвета и саобраћај, само су неке од дјелатности компаније Боксит која у овој општини запошљава 839 радника.

- Ми смо прошле године и за два и по мјесеца ове године примили 334 лица разних занимања. Међутим, прошле године отишло је 38, од почетка године до данас 19 - што је мало забрињавајући тренд. Углавном су отишли они који су били добро плаћени - каже Рајко Дукић, предсједник компаније Боксит.

Намјештај из Милића нашао је своје мјесто и на европском тржишту. Милићи ће ускоро добити Фабрику за мљевење хидрата и глинице. Изградња брзе цесте Зворник-Милићи донијеће уштеде привреди, а грађанима овог краја бржу и безбједнију вожњу. Шта још недостаје да би се зауставио одлазак становништва?