latinica  ћирилица
17/03/2019 |  17:59 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Равно: Послије 24 године стиже електрична енергија

Послије 24 године од престанка ратних дејстава, на подручју федералне општине Равно, око 250 српских кућа још нема струју.

Да ствар буде гора, не назире се ни обнова више од 200 кућа, па су и по тим питањима, федералне општине Грахово Равно - неславни рекордери. Овога љета, струју би требало да добију српска села Спарожићи и Главска, југоисточно од Равног.

Мјештани Спарожића припремили су трасу, а за подизање нисконапоснске мреже, са пет-шест стубова, немају новац.

- Не могу мјештани, нису куће поправљене, ниједна цигла није дата, ниједан елеменат, нико ништа није добио. Да би рашчистили порушене домове, често прибјегавају импровизацији - тврди Драго Тодоровић, а његов рођак Ристо Тодоровић вјерује да ће бити и помоћи из Републике Српске:

- Имамо обећање за помоћ Града Требиња, тако да имамо подршку, живимо у нади да ће просвијетлити.

Суму од 25.000 КМ за електрификацију Спарожића, обезбиједила је Електропривреда ХЗХБ. Подршка стиже и из Требиња.

- Град Требиње, заједно са Електро Херцеговином, обећао је да ће комплетан материјал који буде набављен, бити уграђен од стране наших људи - ријечи су Мирка Ћурића, градоначелника Требиња.

У плану је и електрификација села Главска. Новац је обезбиједило Министарство за избјеглице и расељене, са бх. нивоа.

- Имамо одобрено 210.000 КМ, очекујемо расписивање тендера, и то је договорено, и ту ће, углавном, већина бити задовољена. Овај дио према Бобанима, имамо главни вод, али немамо трафостанице - поручује Перо Средановић. потпредсједник општинског вијећа Равно.

Средановић је рекао да ће електрификација више од 250 српских кућа и обнова око 200 објеката, настави ли се садашњом динамиком, трајати стотину година. Министарство за избјегле и расељене, са нивоа БиХ, као првопозвана институција, не прати приоритете. Прошлогодишња обнова у општини Равно готово је симболична.

- На терену општине Равно било је укључено дванаест објеката, то је на хиљаду објеката мали постотак у укупној обнови - каже Андрија Шимуновић, начелник општине Равно.

Електрификацију српских повратничких насеља у општини Равно, у претходне двије године помогла је и Влада Српске са више стотина хиљада марака. Нову подршку повратници очекују и ове године.