latinica  ћирилица
18/03/2019 |  08:27 | Аутор: СРНА

Смањена видљивост у котлинама

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија несметано, а опрез је потребан на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина због одрона, као и у котлинама и дуж ријечних токова, гдје је магла мјестимично смањује видљивост.
Магла на путевима - Фото: илустрација
Магла на путевимаФото: илустрација

Из Ауто-мото савеза Републике Српске подсјећају возаче да је посједовање зимске опреме законски обавезно до 15. априла, без обзира на повољне временске услове.

Због санације одрона на магистралном путу М-16, дионица Карановац-Црна Ријека у мјесту Дабрац, саобраћај се одвија наизмјеничним пропуштањем возила, једном саобраћајном траком, уз регулацију свјетлосном сигнализацијом.

У току је постављање интелигентних транспортних система на ауто-путу Е-661 Градишка-Бањалука, због чега је измијењен режим саобраћаја, уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију. Због изградње наплатних станица у Чатрњи измијењен је режим саобраћаја.

На магистралном путу, на дионици Клашнице два-Шарговац због изградње прикључне саобраћајнице за насеље Залужани, вози се једном саобраћајном траком.

Због радова, измијењен је режим сабраћаја на магистралном путу М-4, дионица Бањалука /Ребровац/-Челинац и на дионици Челинац-Котор Варош. Саобраћај ће се одвијати наизмјенично једном траком и биће регулисан привременом саобраћајном сигнализацијом.

У току је санација клизишта на магистралном путу М-16 Карановац-Црна Ријека, због чега је саобраћај измијењен.

У току је изградња и провођење привременог система наплате путарине на ауто-путу "9. јануар", Бањлука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја, па из АМС упозоравају возаче да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута М-4 Челинац-Котор Варош.

Завршена је изградња канализације на дијелу магистралног пута М-14.1 кроз град Бијељину, али се саобраћај теретних возила и даље одвија искључиво обилазницом.

У саопштењу АМС Српске наводи се да је због санације клизишта измијењен режим саобраћаја на регионалном путу Р-413 дионица Митровићи-граница Репбулике Српске /Присика/.

Због изградње пјешачке стазе, на регионалном путу Р-462а на дионици Обудовац-Лончари, долазиће до измјене у одвијању саобраћаја, уз постављену саобраћајну сигнализацију.

Једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, због активирања клизишта саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић.

Због оштећења надвожњака код "Нис петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У ФБиХ, на магистралном путу Немила-Зеница /кроз тунел Врандук/, возила саобраћају наизмјенично, једном траком, уз постављену свјетлосну сигнализацију, а због повремено појачане фреквенције возила, дужа су задржавања на мјесту извођења радова, па се апелује на возаче да буду стрпљиви.

На магистралном путу Шамац-Домаљевац, на мјесту извођења радова возила саобраћају успорено, једном траком.

На магистралном путу М-16.4 Нови Травник-Бугојно, због реконструкције моста, на снази је забрана саобраћаја за теретна возила преко седан тона укупне масе. Алтернативни правац за ову категорију возила је преко Травника и Доњег Вакуфа.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.

Због нестабилности моста, обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе према и од моста граничног прелаза Брчко-Гуња, док је, због радова у Хрватској, обустављен саобраћај за све категорије возила на граничном прелазу Нови Град-Двор.