latinica  ћирилица
18/03/2019 |  13:06 ⇒ 20/03/2019 | 08:47 | Аутор: РТРС

Хашке пресуде нису допринијеле помирењу и правди

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да пресуде Хашког трибунала нису допринијеле помирењу и правди.

- Нажалост, међународно судовање, а врло често и оно на нивоу БиХ, ишло је по једној матрици - углавном су претходно донесене политичке одлуке, прављен је политички оквир а онда се правним одлукама или судским пресудама попуњавао тај оквир. Као резултат тога, данас имате огромно неповјерење у судове и ситуацију у којој није достигнуто помирење и кохезија, што је приоритетно био циљ - рекла је Цвијановићева данас новинарима у Бањалуци, рекавши да није оптимисата у погледу другостепене пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Подсјећамо, Караџићу ће 20. марта пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу бити изречена другостепена пресуда.

Другостепена пресуда Караџићу биће изречена након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.