latinica  ћирилица
18/03/2019 |  14:05 | Аутор: СРНА

Ковач: Пројекат "Виа Динарика" шанса за развој локалних заједница

Министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач изјавила је данас да друга фаза пројекта "Виа Динарика" представља шансу за развој локалних заједница и повећање користи за становништво подручја на овој траси кроз пружање туристичке понуде и приближавање свијету.
Драгица Ковач - Фото: РТРС
Драгица КовачФото: РТРС

Она је навела да овај пројекат представља платформу за одржив развој и локални економски напредак и да је његов наредни циљ обнављање и развој стаза које се пружају дуж динарског горја кроз БиХ. 

- Постоје такве три стазе - бијела, зелена и плава, које представљају и комплетну туристичку понуду локалних заједница дуж тих стаза, тако да да отварају могућност већег запошљавања становништва и пласмана домаћих производа - навела је Ковачева на конференцији на новинаре уприличеној поводом почетка друге фазе тог пројекта.

Према њеним рјечима, за локалне заједнице то представља развој туризма и уопште њихов економски напредак.

Ковачева је подсјетила да су у првој фази овог пројекта обиљежене стазе и да је урађено доста на поправци инфраструктуре, те обновљен одређен број планинарских објеката, потпомугнута одређена друштва и организације као што су бициклистички и рафтинг клубови, као и поједине туристичке агенције. 

- Све што је урађено у првом дијелу, настављено је и у другој фази у којој је ће, између осталог, вршити џи-пи-ес маркирање и обиљежавање још 500 километара туристичких стаза, што значи и повећање броја укључених локалних заједница у пројекат - истакла је Ковачева.

Помоћник министра за туризам и угоститељство Федерације БиХ Фарида Цикотић навела је да је овај пројекат препознат као шанса за даљи развој туризма и да је федерална Влада, на приједлог Министарства животне средине и туризма, за обје фазе овог пројекта издвојила пола милиона КМ.

Она је нагласила да тај пројекат, осим добробити за туризам, има и користи и у заштити животне средиине.

"Виа Динарика" је регионални пројекат који обухвата подручје од Словеније до сјеверне Албаније, а за финансирање његове друге фазе у наредном периоду биће издвојено 2,7 милиона долара, гдје ће највећи донатори бити Америчка агенција за међународни развој, Развојни програм УН, Италијанска развојна агенција.

Директор УСАИД-а за БиХ Питер Дафи навео је да ова организација имала знатно учешће у првој фази пројекта "Виа Динарика" у којој су вршена означавања стаза, као и у промотивним активностима.

Према његовим ријечима, у другој фази овог пројекта циљ треба бити на пружању помоћи у понуди туристичких услуга дуж цијеле руте пројекта како би се повећао туристички потенцијал у БиХ.

Вршилац дужности резидентног представника УНДП-а у БиХ Сухроб Хошмухамедов навео је да је прије неколико година "Виа Динарика" била само идеја, а да је сада постала препознатљив бред за БиХ, те да је часопис "Национална географија" 2017. године руту која обухвата овај пројекат у БиХ препоручила међу најбољим мјестима за посјете.

Прије конференције за новинаре приказани су пригодни филмови "Виа Динарика" и "Инста челенџ" у којима је представљен дио природних љепота руте тог пројекта у БиХ, дјелови туристичке понуде од пецања, домаће кухиње и специјалитета до преживљавања у природи.