latinica  ћирилица
18/03/2019 |  15:27 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Могуће инвестиције за интегрисани развој коридора ријека Саве и Дрине

У Брчком су представници ресорних министарстава влада Србије, Црне Горе, Словеније и Хравстке са представницима Свјетске банке разговарали о могућим инвестицијама за интегрисани развој коридора ријека Саве и Дрине.

За земље у сливу Саве најважније је чишћење корита ове ријеке, што ће Свјетска банка подржати израдом пројекта.

Интерес земаља у региону је да корито ријеке Саве од Београда до Сиска буде очишћено, и да у сваком моменту, без обзира на времеснке прилике, Сава буде пловна, кажу у Влади Дистрикта. Постоји и низ потпројеката, који би дошли до изражаја након изградње саобраћајнице и других инфраструктурних радова у Брчком.

- Ревитализација Луке, деминирање десне обале ријеке Саве, превенирање еколошких ороблема, заштита еколошке средине и ми ћемо покушати да анимирамо представнике Свјетске банке да у неким од ових пројеката укључимо и санацију депоније, која се налази свега 50 метара од корита Саве - навео је градоначелник Дистрикта Синиша Милић.

Осим Свјетске банке која је спремна да подржи најважније пројекте, може се очекивати и својеврсна помоћ Европске уније.

- Ми се надамо да ћемо имати прилику заједно са другим партнерима, укључујући и Европску комисију, да пружимо подршку у развоју тих активности, и да на тај начин дамо свој допринос - истакао је шеф пројеката Свјетске банке за воде Давид Мишо.

 За Свјетску банку је важна сарадња земаља у сливу ријека Саве и Дрине да се договоре о заједничким пројектима од регионалног значаја.

- Са становишта Свјетксе банке, ми смо спремни да будемо онолико амбициозни у нашим плановима колико представници из земаља и минстарстава који су се овдје окупили, желе да ми будемо - додао је он.

Из Свјетске банке поручују да би жељели да идуће године представе у међувремену сачињени програм интегрисаног развоја коридорима Саве и Дрине, а да реализација почне најраније 2020. године.