latinica  ћирилица
18/03/2019 |  16:02 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Отворен кружни ток код ТЦ Делта планет (ФОТО)

На Источном транзиту у Бањалуци пуштена је у саобраћај кружна раскрсница код будућег тржног центра Делта планет.

Изградња је коштала 2,8 милиона марака, а радове су финансирали Путеви Републике Српске. Ускоро ће бити завршен и подвожњак за пјешаке.

Кружна раскрсница ће имати подземни пролаз за пјешаке, гужве у саобраћају ће бити смањене и убрзаће се проток саобраћаја источним транзитом.

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић рекао је да овакви инфраструктурни пројекти побољшавају услове и безбједност у саобраћају.

- Пошто се додаје нови крак и отвара тржни центар, то ће бити сигурно бити знатно више, а и добар дио саобраћаја из центра вјероватно ће бити усмјерен на ову страну - навео је Трнинић.

Кружни ток код ТЦ Делта планет (Фото: РТРС)

Вршилац дужности директора предузећа Путеви Републике Српске Ненад Нешић навео је да је ријеч о веома захтјевној кружној раскрсници са потходницима, додавши да је већи дио финансијских средстава у износу око 1,7 милион КМ уложен у изградњу потходника.

- Сада имамо модерну саобраћајницу гдје ћемо побољшати проток саобраћаја и побољшати безбједност, што треба да буде један од приоритета и у будућем времену - истакао је Нешић.

Република Српска је у путну инфраструктуру већ уложила двије милијарде марака, а наставиће са изградњом нових путева, најавио је премијер.

Кружни ток код ТЦ Делта планет (Фото: РТРС)

- Планирамо да идемо у озбиљнију реконструкцију магистралних путева, прије свега, са једним кредитом Свјетске банке, али као први приоритет да наставимо изградњу ауто-пута од Добоја према Бијељини и даље према Србији, да повежемо Бањалуку и Београд ауто-путем - рекао је Вишковић и додао да ће се у склопу тог ауто-пута радити и гасификација.

Ово је једна од раскрсница које ће се радити ове године у Бањалуци у оквиру пројекта "Бањалука се гради".

- Ово је само је једна у низу активности коју реализујемо са Путевима Републике Српске на побољшању саобраћајне инфраструкруре у граду - рекао је он и додао да је у различитим фазама изградње још седам кружних раскрсница.

Нова монтажна кружна раскрсница радиће се на Малти, у близини некадашње "Мљекаре", а у овој години планиране су још три на подручју града.