latinica  ћирилица
18/03/2019 |  16:38 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Петричевић: Израдом правног оквира до унапређења контроле

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изразио је увјерење да ће израда правног оквира и реформа инспектората довести до унапређења поступка контроле у области привреде.
Вјекослав Петричевић - састанак - Фото: РТРС
Вјекослав Петричевић - састанакФото: РТРС

Петричевић, који се данас у Бањалуци састао са представницима Републичке управе за инспекцијске послове, навео је да је у комуникацији са привредницима добио информацију да се преклапа рад инспектора са локалног и републичког нивоа, те да долази до дуплих контрола, а неријетко до различитог тумачења прописа.

Из Инспектората Српске састанку су присуствовали вршилац дужности директора Данијела Батар, главни републички тржишни инспектор Борка Суртов и главни републички инспектор за заштиту од пожара Раденко Поповић.

Из ресорног министарства је саопштено да је једно од актуелних питања из области инспекцијског надзора припрема новог закона о инспекцијама, који ће побољшати координацију рада између републичких и општинских инспектора.

Батарева је истакла да инспектори, у свакодневној сарадњи са градоначелницима и начелницима јединица локалне самоуправе, настоје да обезбиједе већи степен сарадње у планирању контрола, једнообразност у раду, заједничке контроле, синхронизовано дјеловање на терену, а са циљем смањења нежељених ефеката дуалног система инспекција.

Саговорници су се усагласили да би координација на једном нивоу, боља техничка опремљеност, те економичније кориштење финансијских и кадровских ресурса омогућило ефикасније организовање инспекцијског надзора, као и смањење оптерећења привредних субјеката, наводи се у саопштењу.