latinica  ћирилица
18/03/2019 |  17:54 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Око 400.000 корисника услуга интернета ускраћено за законску заштиту?

Према нашим РТРС-а, близу 400.000 корисника услуга интернета или фиксне телефоније у БиХ ускраћено је за законску заштиту кад је ријеч о могућој злоупотреби пресретања информација.

Коментар на ове тврдње дуже од мјесец дана, безуспјешно, РТРС чека од Регулаторне агенције за комуникације БиХ.

А та агенција је у анализи означена као најодговорнија за могуће угрожавање права великог броја корисника телекомуникационих услуга.

Према сазнањима РТРС-а, без законске заштите је око 380 хиљада корисника интернета и фиксне телефоније. Опрему за законито пресретање, која између осталог, служи и за спречавање или откривање кривичних дјела, дужан је да обезбиједи оператер прије него што затражи лиценцу за рад од Регулаторне агенције за комуникације БиХ. Та институција јавност је ускратила за одговоре на сљедећа питања:

- Да ли је тачно да сте од 2006. до 2018. без сагласности Заједничког управног одбора за законито пресретање издали 12 дозвола субјектима који пружају услуге фиксне телефоније?

- На који начин вам је 67 субјеката, којима сте издали дозволу за пружање интернет услуга, доказало да испуњава услове за законито пресретање?

- Како коментаришете процјене да је РАК, непоступањем, упркос упозорењу Зједничког управног одбора, без законске заштите оставио око 380.000 корисника услуга интернета или фиксне телефоније?

Из РАК-а су саопштили да имају одговоре, али да их без допуштења Министарства безбједности БиХ не смију прослиједити. 

Поменутом министарству смо 26. фебруара прослиједили иста питања и званично тражили одговор о евентуалним опасностима којима тих 380.000 субјеката може бити изложено:

- Да ли је 380.000 корисника услуга интернета или фиксне телефоније у БиХ ускраћено за податке које би могли да користе у случају судских поступака или у процесима пред сличним надлежним тијелима?

Министарство безбједности БиХ није ни одговорило на овај допис.

Колико је ова тема важна, илуструје податак да је Заједнички управни одбор за законито пресретање телекомуникација Регулаторну агенцију још јула 2017. године, званично упозорио да субјекти са њиховом дозволом за рад не обезбјеђују функцију законитог пресретања.

Питања о овој теми поставили смо и полицијским агенцијама, али ни оне нису одговориле.