latinica  ћирилица
18/03/2019 |  17:59 ⇒ 19/03/2019 | 13:42 | Аутор: РТРС

Протести у Србији и даље главна политичка тема у региону

Протести у Србији, који су протеклог викенда добили и предзнак насиља, и даље су главна политичка тема у региону.

Предсједник Србије Александар Вучић, од надлежних је, како сазнаје Танјуг, затражио да одговорности буду ослобођени учесници протеста који су прекршајно кажњени. Док Савез за Србију упозорава да неће одустати од протеста, већ ће добити нову динамику, Вучић поручује – дијалог се води у парламенту, а не на улици.

- Можете да шетате колико хоћете, све је у реду, али насиље не може. Сви који га почине, одговараће - категоричан је Вучић.

Спреман је, каже, отворити тему РТС-а. Пристаје на дијалог с грађанима, али не и са појединим опозиционим политичарима. 

- Ми насиље да дозволимо – нећемо. Друго можете да радите шта хоћете! Што се тиче тога пред Усткс, то значи да ми предстоји да чекам неку жешћу акцију, у којој могу да будем убијем. Не могу да ме смијене на изобрима, јер нису заказани. А ја да бјежим од њих нећу - истакао је он,

Посљедњи догађаји у Београду, нису добри за Србију, сматра предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Погрешно је, каже, изабрано вријеме да се таква порука шаље из ове земље, којој треба снага за преговарачке процесе са Приштином. Било би, додаје, логично да се све националне и политичке снаге у Србији окупе око преговарача, а да све оно што треба да рјешавају на политичком плану, треба чинити у складу са изборима.

- Свака врста улице и нестабилности асоцира на то да су креирани или да су подметнути Србији да би смањили њену снагу и моћ. Ја то посматрам на тај начин. Треба поштовати легитимно изабране институције и легално изабраног предсједника Србије и у том погледу све ствари рјешавати на дан избора. Колико разумијем, тамо се и разговара на ту тему - да дође до избора - нагласио је Додик.

У унутрашња питања сусједне државе, не жели да се мијеша хрватска предсједница. Поручује да не жели дестабилизацију Србије, јер би то, каже, могло утицати на дестабилизацију цијелог региона. 

- Није ово неко идеално вријеме за југоисток Европе и требамо бити врло опрезни када је ријеч о међудржавним односима, а то укључује однос између Хрватске и Србије и БиХ - изјавила је предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Претходна два дана полиција је привела 18 особа у вези са протестима и упадом у зграду РТС-а. Осам због кривичног дјела. Седам је осуђено пред Прекршајним судом. Три су задржане због сумње да су насилно ушле у РТС. За њих, по свему судећи, неће бити аболиције, јер, према сазнањима Танјуга, предсједник Србије, нема намјеру да ослободи одговорности оне који су на протесту носили моторну тестеру и нападали полицајце.