latinica  ћирилица
18/03/2019 |  18:36 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Студентска превирања на Универзитету у Источном Сарајеву

Настављају се студентска превирања на Универзитету у Источном Сарајеву.

Док нелегитимни студентски функционери подносе тужбу против ректора Стеве Пашалића и генералног секретара Универзитета, већи број студената прижељкује 25. март, изборе и, како кажу, враћање дјеловања студентских органа у оквире закона.

У посједу смо докумената који потврђују да и полиција спроводи одређене истражне радње о досадашњем раду студенских органа на овом Универзитету.

Студенти окупљени око својих нелегитимних функционера овај пут избјегли су незаконит упад у Ректорат у Источном Сарајеву.

И даље траже Пашалићеву оставку јер је, кажу, испунио услове за старосну пензију, мијеша се у аутономију студената, запошљава особе с којима је у сумњивим односима...

Све у свему, тврде, злоупотребљава положај.

Данашњи скуп окончали су шетњом до Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву, гдје су предали кривичне пријаве против ректора и генералног секретара Универзитета.

- Немамо ништа против избора, тражимо да буду расписани у складу са законима о студентском организовању и о високом образовању Републике Српске - каже Душан Симовић, досадашњи предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву и додаје да Студентски парламент постоји.

Да Студенски парламент ипак не постоји установила је републичка просвјетна инспекција, подсјећају студенти који су се данас окупили у Палама.

- Како студенски парламент није регистрован, он не може предложити изборе ректору - што значи да је ректор задужен за одржавање законитости и да је надлежан да распише изборе. Ми не подржавамо Стеву Пашалића, ми подржавамо законит рад - истиче Филип Матић, студент Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Пљуште и међусобне оптужбе. Бивши студентски функционери сумњају у вјеродостојност 1.600 потписа студената који се залажу за одржавање избора.

Душан Симовић наводи да нико није видио петицију за коју тврде да су студенти потписали.

Сумњају и студенти који се залажу за изборе, а понудили су нам и скрин шотове преписке са друштвених мрежа, која наводно доказује да су на данашњи скуп позивали и оне који нису студенти.

- Питање је колико је ту студената, звали су средњошколце и људе који не студирају. Уцјењивали су људе који нелегално користе мензу. Понављају да дискриминишемо поновце. То није тачно, закон каже да се не могу кандидовати, не можемо против закона - прича нам Урош Бјелица, студент Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Управа Универзитета данас по страни. Објавили су саопштење у којем су поновили да је 13 од 19 чланова студентског парламента у статусу поноваца и апсолвената: "Студентски парламент није могао предложити ректору Универзитета расписивање избора из врло једноставног разлога - зато што Студентски парламент не постоји. Избори нису расписани против Студентског парламента. Они су расписани да би коначно био изабран законит Студентски парламент и након тога стављено у законске оквире његово дјеловање, на основу слободне воље студената."

А преиспитиује се и законитост трошења буџета којим су располагали функционери Студентског парламента.

Да Полицијска управа проводи истражне радње потврђује документ који посједујемо, а у којем је констатовано да Управном одбору Универзитета нису достављени извјештаји о финансијском пословању Студентског парламента у протекле три године.

Полицијска управа преиспитује и законитост избора новог ректора Универзитета, који је одржан крајем прошле године.