latinica  ћирилица
18/03/2019 |  18:41 | Аутор: Б92

Едберг: Ђоковић је био Федерерова ноћна мора

Некада најбољи тенисер свијета, Швеђанин Стефан Едберг, сматра да је највећа препрека Роџеру Федереру на путу ка још којем Гренд слем трофеју био Новак Ђоковић.
Стефан Едберг - Фото: Тwitter
Стефан ЕдбергФото: Тwitter

Едберг, који је био тренер швајцарског тенисера током 2014. и 2015. године, рекао је да вјерује да би Роџер без проблема продужио владавину да Новак није играо тако добро.

Стефан је по завршетку каријере 1996. године у 30. години, дуго био ван тениса. Тек на позив Федерера ријешио је да се окуша у улози тренера. Сарадњу са Роџером почео је у децембру 2013.

- Никада нисам вјеровао да ћу постати тренер једног тенисера. Роџер ми је дао ту прилику. Не верујем да бих пристао да је неко други то тражио од мене. Имали смо две сјајне године, радили смо на свим нивоима, а он је имао храбрости да донесе радикалне одлуке - изјавио је Едберг.

Током тог периода, Роџер је изгубио три Гренд слем финала од Новака Ђоковића, два пута на Вимблдону и једном на УС Опену.

Његов једини проблем био је Новак Ђоковић, који је играо невјероватан тенис у то вријеме. Да није било њега, Роџер би без проблема узео бар још две или три Гренд слем титуле - сматра двоструки шампион Мелбурна, Вимблдона и УС Опена.

Швеђанин је додао да је највећа промена код Федерера била одлука да промијени рекет 2014.

- Са старим моделом није имао шансе да се такмичи са најбољима. Корак по корак и опет је почео да ужива у тенису. Послије неколико недјеља рада почео је да игра слободније и са више самопоуздања.

Он је задивљен тиме да је Швајцарац и даље активан иако ће у августу напунити 38 година.

- У тенису, како старите, морате да контролишете мечеве све више и више. Најинтригантнија ствар у вези Федерера је да он и даље жели да напредује. Никад се не предаје, увијек се изнова мотивише. То је разлог што је и даље у конкуренцији за трофеје. Невјероватно је да је и послије 20 година и даље у врху - закључио је Едберг.