latinica  ћирилица
18/03/2019 |  21:44 ⇒ 19/03/2019 | 13:41 | Аутор: РТРС

Има наде за ослобађајућу пресуду Караџићу, буде ли суђено на основу доказа

Тим одбране првог предсједника Републике Српске Радована Караџића и представници институција Српске који су били подршка и помоћ у судском процесу, с обзиром на досадашњу праксу овог суда, нису оптимистични када је ријеч о другостепеној пресуди.

Гостујући у емисији Укрштеница, истакли су, ипак, да има наде за ослобађајућу пресуду, буде ли суђено на основу доказа, права и правде.

- Ако би постојали услови одсуства притиска на судско вијеће, а били смо свједоци великих притисака у протеклом периоду, и чини ми се да они не јењавају, и ако би постојало објективно одлучивање и примјена стандарда онаквих какви би требали да се примијене у односу на све доказе које смо ми извели и да се ти докази упореде, наравно, са доказима које је Тужилаштво извело као доказ наводне кривице, сматрам да кривице ту не би било. Сигурни смо да би предсједник Караџић био ослобођен - рекао је Горан Петронијевић, члан Тима одбране Радована Караџића.

Фото: РТРС

Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић навео је гостујићи у Укрштеници да ако се судско вијеће буде бавило чињеницама и доказима, да је сигуран да најмање што се може урадити је да се поступак може вратити на поновљено суђење.

- Или да буде ослобађајућа пресуда, што би сигурно било најисправније и да Караџић, заједно са нама, дође из Хашког трибунала у Републику Српску - додао је Којић.

Фото: РТРС

Предсједник Борачке организације Миломир Савчић подсјетио је да је Караџић био човјек који се залагао за мир и човјек који је прихватио све мировне иницијативе.

- Човјек који је заустављао сопствену војску и није желио пораз непријатеља него договор са супротном страном о чврстом и стабилном рјешењу политичке кризе на простору БиХ. Он није заслужио да се према њему примијени било каква врста санкција, а камо ли некакве дуготрајне казне затвора - закључио је Савичић.

Хашки трибунал је, за сриједу, 20.март, најавио изрицање другостепене пресуде Караџићу. Трибунал га је у марту 2016-те, осудио на 40 година затвора. На ту пресуду жалила се и одбрана, и тужилаштво.

Цијелу емисију Укрштеница можете погледати ОВДЈЕ.