latinica  ћирилица
19/03/2019 |  13:07 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Краус: Ништа од заједничке делегације са хрватском Владом

Припадници Јеврејске заједнице у Хрватској неће ни ове године ићи на комеморацију у Јасеновац као дио државне делегације, јер сматрају да у Хрватској и даље траје изједначавање жртава усташког режима и страдалих у Блајбургу.
Јасеновац, комеморација - Фото: РТРС
Јасеновац, комеморацијаФото: РТРС

Предсједник Јеврејске општине Загреб и предсједник Координација јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус поручује да Јевреји не могу бити у истој колони док се изједначавају жртве Блајбуршког поља са једне и расних закона Независне Државе Хрватске и логора Јасеновац са друге стране.

Краус напомиње за Индекс да је "За дом спремни" за једне усташки поздрав, а за друге прихватљив упркос уставним и законским одредбама и одлуци Суда Савјета Европе у Стразбуру.

Један од разлога су и ревизионистички школски уџбеници из историје, а Краус апострофира и чињеницу да је на мјесту шефа Одјељења за информисање ХДЗ-а особа као што је Андреј Рора.

Хрватски медији подсјећају да је Рора деведесетих година, као уредник "Хрватског бојовника", "Панораме" и сарадник часописа "НДХ" демонизовао сисачке Србе, објављивао пописе са стотинама имена и адреса "чедомира и хрватских издајника", те величао усташе.

Краус је на овај начин одбио позив премијера Андреја Пленковића да буде организована јединствена комеморацију у Јасеновцу, а влада је послала позиве на састанак Савезу антифашистичких бораца, представницима Јеврејске заједнице те представницима Срба и Рома у Хрватској.