latinica  ћирилица
19/03/2019 |  13:10 | Аутор: СРНА

Пашалић: Исплата подстицаја пољопривредним произвођачима никада боља

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић рекао је данас у Бањалуци да исплата подстицаја за пољопривреднике никада није била боља откако је установљен овај вид подршке произвођачима, будући да је од 71 милион КМ подстицаја за прошлу годину исплаћено око 62,5 милиона КМ.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је најавио да ће у наредних неколико дана и то бити интензивирано, будући да долази прољећна сјетва. 

- Потрудићемо се да до краја марта ажурирамо све своје обавезе из прошле и извршимо обавезе из ове године. Ту, прије свега, мислим на премију за млијеко. Желимо да већ у наредним данима исплатимо једну такву премију - рекао је Пашалић новинарима.

Он је поручио да ће сигурно постојати добра динамика исплате подстицаја и у текућој години. 

- Министарство, осим дугова из прошле године и ранијег периода, не дугује ниједну КМ пољопривредним произвођачима. Они знају да су та средства извјесна и имају разумијевање за мања кашњења у исплати која се дешавају у дијеловима године када морају мало да сачекају због неких других плаћања - објаснио је Пашалић.

Он је, када је ријеч о паду прихода предузећа Шуме Српске са 5,2 милиона КМ у 2017. години на 4,7 милиона КМ у прошлој години, оцијенио да се то десило због одређених проблема узрокованим временским приликама када није могла да се обавља експлоатација. 

- Не можемо говорити о значајнијем поремећају. Важно је да "Шуме" послују позитивно, што наравно није довољно. Препознали смо доста проблема у тој фирми и потпуно смо опредијељени да их ријешимо у наредном периоду. У складу са тим развијаћемо информациони систем, а биће и одређених кадровских промјена како би се губици смањили - рекао је Пашалић.

Пашалић је навео да је број запослених у "Шумама" довољан и да неће бити новог запошљавања, изузев специфичних кадрова који буду потребни том предузећу.

Он је рекао да је и даље циљ да се онемогући или смањи извоз трупаца, будући да је овдашњи дрвопрерађивачки сектор у успону и треба му обезбиједити довољно сировина. 

- Произвођачи, који имају виши степен финализације, могу да производе, продају и извозе вани, али немају довољно сировине - рекао је Пашалић.