latinica  ћирилица
19/03/2019 |  13:12 ⇒ 20/03/2019 | 09:26 | Аутор: РТРС

Јединствен став јавних сервиса у БиХ: Упућени закључци РАК-у (ФОТО)

Одлуком Регулаторне агенције за комуникације о расписивању јавног позива за оператера Мултиплекса Ц, јавни емитери у БиХ стављени су у дискриминаторски положај, закључак је Одбора система јавних радио-телевизијских сервиса у БиХ.

Одбор сматра да је процес преласка са аналогног на дигитално земаљско емитовање од виталног интереса за јавне сервисе у БиХ и позива Савјет РАК-а да Правило 90/2018 о расписивању јавног позива за додјелу кориштења РФ спектра за пружање услуга електронском комуникационом мрежом у дигиталној земаљској радио-дифузији у БиХ (Мултиплекс Ц), стави ван снаге.

Одбор система јавних радио-телевизијских сервиса у БиХ позива надлежне институције да се процес преласка са аналогног на дигитало земаљско емитовање настави уз директно учешће јавних сервиса у БиХ, како је предвиђено одлукама надлежних институција у БиХ.

Фото: РТРС

- РАК није могао да располаже са радио фреквентним спектром, тј. регулацијом тог спектра. Ова одлука је супротна и Закону о комуникацијама, иако у БиХ треба да постоји Закон о дигиталној радио-дифузији који би ово регулисао као у земљама окружења. Ова одлука је супротна и секторској политици - рекао је Слободан Бошковић, Управни одбор Радио-телевизије Републике Српске.

Подсјећамо, Влада Српске затражила је да Одлука РАК-а буде стављена ван снаге, јер није у складу са законом.

На незаконитост ове одлуке још раније упозоравали су Експертски тим јавних РТВ сервиса у БиХ, али и Министарство саобраћаја и веза Републике Српске.