latinica  ћирилица
19/03/2019 |  13:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Порушено 15 споменика на католичком гробљу у Сомбору

Четири мушкарца и једна женска особа порушили су 15 надгробних споменика на Великом католичком гробљу у Сомбору, а вандалски чин догодио се у ноћи између суботе и недеље, сазнаје Танјуг. За ово кривично дјело могућа је затворска казна од једне до осам година.
Порушено 15 споменика  (Фото:Тањуг/КП Простор из Сомбора) -
Порушено 15 споменика (Фото:Тањуг/КП Простор из Сомбора)

- Затечени смо оним што су вандали урадили. Овај чин је апсолутно за сваку осуду. Сигурносне камере на гробљу снимиле су све починиоце, које је полиција одмах идентификовала и привела - каже у изјави за Танјуг Горан Нонковић, директор ЈКП Простор из Сомбора, предузећа које је задужено за одржавање гробаља на територији Града Сомбора и околних мјеста.

На снимцима сигурносних камера, каже Нонковић, види се пет особа, четири мушкарца и једна женска особа, како скрнаве и руше надгробне споменике.

- Гледам те снимке, јасно видим њихова лица и то шта су радили те ноћи. Носили крстеве, нешто радили са њима, нејасно је тачно шта, а потом су их ломили. Види се и како руше надгробне споменике, који су смакнути са основног постоља - каже Нонковић.

Директор ЈКП Простор каже да још није утврђено колика је материјална штета причињена, али да се чини да је мања. Ипак, напомиње да је много већи проблем само сазнање да је неко спреман да тако нешто учини.

- Ми ћемо већ сутра вратити 70 одсто смакнутих надгробних плоча, на којима нема скоро никаквих оштећења. То ће обавити професионалци, а претходно ћемо тражити дозволу власника гробних мјеста. Вратићемо и оне надгробне плоче власника, са којима тренутно не можемо да ступимо у контакт. Вратићемо их на нашу иницијативу, из најбоље намјере - каже Нонковић.

Упитан да ли Католичко гробље, које је под ингеренцијом тог предузећа, има физичко обезбјеђење, Нонковић одговара одрично.

- Нигде у свијету не постоји физичко обезбјеђење на било ком гробљу, па тако ни код нас. Зато је оно осигурано сигурносним камерама, које покривају цијелу површину. Захваљујући њима, одмах смо успјели да идетификујемо починиоце. Такође, гробље не закључавамо, јер на то немамо законско право. Оно мора да буде доступно у сваком тренутку власницима гробних мјеста - објаснио је Нонковић, рекавши да то предузеће управља са укупно 37 гробаља на територији Сомбора и околних мјеста.