latinica  ћирилица
19/03/2019 |  13:43 | Аутор: СРНА

За предсједника САНУ поново предложен Владимир Костић

Академик Владимир Костић поново је предложен за предсједника Српске академије наука и уметности, саопштено је из САНУ.
Владимир Костић (Фото: Н1) -
Владимир Костић (Фото: Н1)

Чланови САНУ разматрали су данас приједлоге кандидата за предсједника, два потпредсједника и генералног секретара, а изборна скупштина на којој ће они бити бирани биће одржана 4. априла, у 11.00 часова.

У саопштењу се наводи да су до 13. марта, стигли приједлози да академик Зоран Поповић буде именован за потпредсједника САНУ из реда Одјељења за математику, физику и гео-науке, Одјељења хемијских и биолошких наука, Одјељења техничких наука и Одјељења медицинских наука.

За потпредсједника САНУ из реда Одјељења језика и књижевности, Одјељења друштвених наука, Одјељења историјских наука и Одјељења ликовне и музичке умјетности предложен је академик Љубомир Максимовић.

За генералног секретара САНУ предложен је академик Марко Анђелковић.

Академик Небојша Лалић образложио је на сједници приједлоге, подсјетивши на висока научна достигнућа предложених академика и на њихов досадашњи рад.

Академик Владимир Костић, актуелни предсједник САНУ, изложио је приједлог плана рада САНУ за наредни четворогодишњи период, до 2023. године.

Он је рекао да је САНУ у великој мјери одређена дефиницијом "највиша научна и умјетничка установа у Србији", што је као своју одредницу успјела да сачува.

Костић је истакао да Академија треба да настави да несмањеним интензитетом дјелује у низу идентитетских пројеката, као и да ће активности САНУ и даље укључивати дугорочан рад на кључним националним пројектима, уз критично праћење актуелног стања превасходно у образовању, науци и умјетности.

- Посебан нагласак биће на продубљивању већ постојеће сарадње са међународним и домаћим институцијама, али и дијалогу са млађим генерацијама - рекао је Костић.