latinica  ћирилица
19/03/2019 |  13:46 ⇒ 20/03/2019 | 09:26 | Аутор: СРНА

Броћета: Не дозволити да Срби поново напусте вјековна огњишта

Срби ће поново морати да напуштају вјековна огњишта уколико због најављеног новог прилива миграната буду формирани прихватни центри у повратничким општинама у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом, рекао је Срни српски делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета.

- С обзиром на то да је најављен нови талас миграната у наредном периоду, надам се да никоме неће пасти напамет да им прави секундарна прихватилишта или центар у повратничким општинама Дрвар и Босанско Грахово - наглашава Броћета.

Он истиче да српски повратници у овим општинама живе на ивици људског достојанства и са минималним условима за егзистенцију. 

- Свакодневну повратничку муку треба да употпуне мигранти, па да и ово мало нас што има поново крене пут Републике Српске и Србије и да тако ове средине коначно оду у историју - упозорава Броћета.

Он се нада да још има савјести да се овакав понижавајући и поражавајући чин не деси. 

- Уколико се деси да Срби повратници буду поново морали да напуштају своја огњишта због миграната спремни смо возити народ пред заједничке институције БиХ гдје ћемо чекати своју судбину - поручује Броћета.

Броћета је изразио наду да министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић неће још дуго обављати ову функцију.