latinica  ћирилица
19/03/2019 |  15:35 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Недјеље Дауновог синдрома Бањалука-Београд

У Београду је у току обиљежавање Недјеље Дауновог синдрома Бањалука-Београд- манифестације коју је подржала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Захваљујући споразуму о сарадњи потписаном у јануару ове године, особе са Дауновим синдромом у Србији имају прилику да, уз помоћ програма и рехабилитације, који се примјењују у Републици Српској, буду оспособљене за самосталан живот.

Чланови Даун синдром центра Бањалука представили су у Београду активности и достигнућа у рехабилитацији и оспособљавању особа са Дауновим синдромом за самосталан живот. Овај програм подржала је и Влада Српске.

- Особе до 19 година имају могућност да похађају одређене установе, а са 19 година се враћају кући и ту стагнирају. Те особе узимамо, радимо са њима, интегришемо, радно их оспособљавамо. Први пут се то десило захваљујући предсједнику Републике Српске 2016.године када је покренут овај програм на Јахорини - рекао је Зоран Јелић управник Даун центра Бањалука. 

Помоћница министра за породицу, омладину и спорт Републике Српске Босиљка Бошњак рекла је да желе да скрену пажњу јавности колико је битно бити уз дјецу, младе који имају Даунов синдром.

- Наравно нагласити да они јесу различити , али смо у ствари ми сви једнаки - додала је Бошњак.

Рефлексомасажа, психотерапија и музикотерапија су итекако дјелотворни код дјеце са Дауновим синдромом.

- Активности су цјелодневне, у периоду прије подне и поподне и обухватају рефлексомасаже, индивидуалне рефлексо масаже , психотерапије, колективне и музикотерапије. И оно што је циљ такође да се особе са Дауновим синдромом повеже Београд и Бањалука - додала је Марија Павловић, предсједница удружења за помоћ особама са Дауновим синдромом Београд.

У четвртак , 21.марта, биће обиљежен и Свјетски дан особа са Дауновим синдромом пригодним умјетничким програмом,а наконтога предвиђено је да штићеници из Бањалуке представе и вјештине које су стекли кроз пројекат "Ништа о нама без нас".