latinica  ћирилица
19/03/2019 |  15:40 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Добој: Показна вјежба спасавања на ријеци Босни

У Добоју је одржана показна вјежба спасавања на ријеци Босни.

Градски тим спасилаца демонстрирао је вјештине стечене током обуке, која је дио пројекта "Међусобно повезивање у управљању ризицима од катастрофа".

Ватрогасци, спортисти, ДИФ-овци чине градски тим од осам људи оспособљених за спасавање на води. Никола Нинковић завршио је ДИФ, а потом и захтјевну обуку за спасавање .

- Најтеже је било, спасавање утопљеника из дивље воде, зато што треба доста физички да се испливава - рекао је Нинковић.

Спасиоци су, кроз вјежбу на ријеци Босни, показали стечена умијећа, веслање рафтинг техником, спасавање из плитких и дивљих вода.

- На крају смо као завршни курс радили обуку и лиценцирање по стандарду свјетске рафтинг федерације за водиче и спасиоце, тако да кроз ова четири курса су прошли све технике да могу да реагују одређеним елементарним непогодама - истакао је Александар Пастир, Рафтинг клуб "Кањон" Бањалука.

Након поплаве 2014. за Добој је од великог значаја да има тим обучених и опремљених људи за спасавање на води.

- Поред тога имају два чамца која су саставни дио њихове опреме, уже које се користи при спасавању и све оно што је потребно да овакав тим буде ефикасан и да може одговорити у случају потребе - нагласио је Борис Јеринић градоначелник Добоја.

Дио опреме набавили су УНДП и Италијанска агенција за сарадњу. Осим веслања и спасавања из воде спасиоци су оспособљени и за пружање прве помоћи.