latinica  ћирилица
19/03/2019 |  17:01 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Тајна успјешне политике - направити добар споразум са Русијом (ФОТО)

Доктор политичких наука из Њујорка Гордон Бардош истакао је да Европа не може имати стабилност ако Русија није дио тога, те да је тајна успјешне политике да се направи добар споразум са Русијом.
Предавање Гордона Бароша - Фото: РТРС
Предавање Гордона БарошаФото: РТРС

Говорећи о односу великих сила САД и Русије и њиховој рефлексији на Балкану, Бардош је током данашњег предавања на бањалучком Факултету безбједности нагласио да се Москва не противи уласку држава Западног Балкана у ЕУ, али се гласно противи уласку у НАТО.

Предавање Гордона Бароша (Фото: РТРС)

Бардош, који је предсједник организације "Сирекон" из Њујорка, навео је да је Русија на челу са Владимиром Путином одлучна да заџи своју традиционалну "меку моћ" у региону тако што ће његовати историјске, културне и вјерске односе са различитим народима на овом подручју, али то се и може очекивати од велесиле која је вијековима присутна у региону, саопштено је из Факултета безбједности у Бањалуци.

Предавање Гордона Бароша (Фото: РТРС)

У саопштењу се додаје да су након предавања, студенти и професори Факултета за безбједност поставили бројна питања Бардошу, између осталих, и о присуству ОХР-а на територији БиХ више од 20 година након завршетка рата.

- Антируска хистерија која је захватила Вашингтон и друге западне престонице се неизбјежно одражава и на југоисточну Европу. Они које је Бен Роудс прикладно назвао "брљивцима из Вашингтона" су произвели праву поплаву анализа тинк-танкова и новинских чланака чија је намера да се покаже и докаже да Путини Русија марширају на Балкан како би уништили демократију, разбили Европску унију и да представљају пријетњу по сам НАТО - рекао је Бардош.

Он каже да су једне лондонске новине цитирале извјештај Корпорације РАНД у којем се тврди да би Путин могао да порази НАТО и прегази Балкан за само три дана.

- Извјештај на који се таблоид позива се заправо односи на Балтик. Слично томе, студија британског Дома лордова говори о наводном покушају Русије да подстакне пуч у Македонији, нешто за шта ниједан прави стручњак за Балкан никада није чуо - истакао је он.

Додаје да су ствари и са ове стране Атлантика подједнако лоше.

- Бивши функционери министарства одбране и Стејт департмента упозоравају да би Русија могла да нападне Црну Гору и уништи НАТО, или да подстакне сукобе у БиХ како би унела нестабилност у Европу. Под уобичајеним околностима, спекулације о оваквим незамисливим операцијама би утицале на мањи број професионалних параноика, али је овакво пуштање машти на вољу сада постало уобичајена појава међу водећим људима који се баве спољном политиком у Вашингтону - изјавио је Бардош.

Овај списак се наставља и постаје све "сулудији".

- И заиста, многи новинари и креатори политика су изгледа прилично буквално схватили наводни савет Марка Твена да "не треба дозволити да се чињенице испрече на путу добре приче" Или, како је Вил Роџерс рекао прије много година "Русија је земља о којој било шта да кажете – је истина" - навео је он.

Они стиче да се стога пише да Русија финансира исламске терористе на Балкану, али и да Русија подстиче теорије завере о постојању таквих група у региону.

- Москва се оптужује да у исто време планира да искористи Црну гору као свог тројанског коња у НАТО-у, али и да је организовала покушај пуча како би спријечила Црну гору да уђе у НАТО. Неки су чак тврдили да је Москва толико ријешена у намери да спријечи Црну Гору да уђе у НАТО, јер жели да се домогне поморских база у овој земљи, иако су функционери Црне Горе упорно објашњавали да ова тема никад није ни поменута - објаснио је Бардош.

Истиче да Путина оптужују да покушава Православну монашку републику на Атосу да претвори у руску шпијунску испоставу, те да подстиче хрватске националисте, македонске националисте, и, наравно, српске националисте.

-  Можда су најчудније оптужбе да Путин у исто вријеме покушава да успостави "велику Албанију", али и да циља албанско становништво на Балкану нуклеарним оружјем - нагласио је Бардош.

 Он каже да су оваква мрачна предвиђања досегла врхунац 2018. године када смо упозорени да ће "паравојне формације које су обучавали Руси" наводно "врло вјероватно изазвати међунационално насиље" у току избора у  БиХ 2018. године, а да Балкан у цјелини ускоро очекује "снажна руска олуја".

- А у ствари, оно што се заправо дешава јесте да Сјеверна Македонија улази у НАТО, да је Србија у октобру 2018. била домаћин највеће заједничке војне вежбе са овим савезом, да су односи између Атине и Москве можда на најнижем степену у историји, те да је НАТО (иако једнострано) одлучио да активира Акциони план за чланство БиХ - појаснио је Бардош.